Bucataria chinezeasca si sanatatea

Bucataria chinezeasca si sanatatea

Adanc inradacinata in bucataria chinezeasca e ideea conform careia hrana trebuie sa fie medicament.

Utilizarea mancarii ca terapie este pusa in practica de mii de ani. In legendele chinezesti, zeul agriculturii - Shennong, era si un bun cunoscator al medicinii, gustand sute de ierburi diferite. Chiar daca e doar o legenda, aceasta reflecta o credinta chinzeasca importanta: mancarea si medicina au aceleasi radacini. Prin urmare, alimentatia oamenilor si prevenirea sau tratarea bolilor sunt intr-o stransa legatura.

Preocuparea pentru prezervarea sanatatii si pentru prelungirea vietii la chinezi e la fel de veche precum sunt si ei ca popor. Chinezii sunt mari sustinatori ai unei diete diversificate, pentru ca doar asa considera ei ca se poate obtine o alimentatie complete si echilibrata.

Cele “cinci gusturi” (acru, iute, amar, sarat, sulce) trebuie incluse in asa fel in alimentatie incat nici unul sa nu fie in exces, pentru ca asta ar afecta organele interne. Pe scurt, ideea de baza din spatele mancarii chinezesti e credinta ca pe alimentatia zilnica se bazeaza pastrarea sanatatii si capacitatea de a lupta impotriva bolilor.

De ce alimentele sunt preferate medicamentelor?

In conceptia practicienilor de medicina traditionala, mancarea este mai putin brutala cu organismul decat sunt pastilele. Fiecare mancare contine o substanta care poate avea diferite efecte asupra corpului.

De exemplu, pentru a scapa de caldura in exces din organism sunt recomandate mai multe alimente: perele functioneaza asupra plamanilor, bananele ajuta rectul, kiwi e recomandat pentru vezica urinara.

Gusturile diferite au, de asemenea, efecte distincte asupra organismului. Gustul acru ajunge la ficat, cel iute la plamani, cel amar la inima, cel sarat la rinichi, iar cel dulce la splina. Elemente diferite sunt absorbite de anumite organe si au efecte distincte.

Alimentatie in functie de anotimp

Mancarurile picante faciliteaza curgerea qi-ului in cele 5 organe.

Vara,
cand caldura e puternica si umiditatea ridicata, sunt recomandate bauturi precum sucul de prune, ceai rece cu scopul de a-I proteja pe oameni de efectele caldurii.Toamna
este indicat sa se consume alimente care hidrateaza plamanii: pere, masline, ridichi.

Iarna
este anotimpul alimentelor tonice: pui, picioare de porc, carne de vita, miel, alune, susan si alte mancaruri cu continut ridicat de grasimi si calorii.Alimentatie in functie de varsta

Terapia prin mancare depinde si de varsta. Persoanele de varsta mijlocie trec printr-o perioada de adaptare a organismului, in care metabolismul devine mai incet, iar corpul devine mai slab. De aceea, au nevoie de alimente “pline de energie” si care sa-i protejeze si sa le incetineasca imbatranirea.

Pentru acestea, se recomanda limitarea consumului de carne de animale cu “4 picioare” (porc, vita etc.) si alegerea carnii de animale cu “2 picioare” (pasari, in general) sau cu “1 picior” (ciuperci) sau fara nici un picior (pesti).

In China, terapia prin alimentatie este foarte raspandita. Fiecare familie stie ca anumite fructe sau legume previn sau trateaza anumite boli. Terapia prin mancare, atat de importanta la chinezi, a inceput in ultimii ani sa atraga tot mai multi sustinatori si printre occidentali. Desi in medicina vestica exista tratamente pentru aproape orice, acestea se bazeaza pentru niste compusi chimici, care au destule efecte adverse. Mai mult decat atat, nu au nici un fel de valoare nutritionala.

Tratamentele chinezesti isi au radacinile in plante si produse naturale, se administreaza pe termen lung si sunt sigure. Nu doar ca trateaza bolile existente, dar si intaresc sistemul imunitar, intarzie imbatranirea si, prin asta, prelungesc viata.

Pana de curand, chinezii mancau mai putina carne decat in prezent, nu doar din cauza conditiilor economice precare, ci si datorita faptului ca ei percepeau carnea ca pe garnitura la un fel principal compus din legume si zarzavaturi (spre deosebire de occidentali, unde alimentatia e bazata in principal pe carne). Aceasta conceptie legata de carne s-a Impamantenit si datorita raspandirii budismului (dupa 450 – 500 e.n.).

Multe din credintele chinezilor ar fi utile daca ar fi puse in practica si de lumea occidentala. Ideea echilibrului alimentar, asa cum e inteleasa in cultura chineza, poate aduce beneficii oricui o adopta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu bulion
5
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Parteneri
Stifado de pui
Bucataras.RO

Stifado de pui

Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...

Stifado de pui
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj