Cum sa faci braga - cea mai vanduta bautura racoritoare romaneasca din perioada interbelica

Cum sa faci braga - cea mai vanduta bautura racoritoare romaneasca din perioada interbelica

Braga mai era numita si "bautura sultanilor", fiind un adevarat izvor de sanatate.

Aceasta a fost inventata de turcii nomazi din Asia Centrala. Prin secolul al X-lea a ajuns in Anatolia, urmand ca expansiunea Imperiului Otoman sa o popularizeze peste tot in Balcani, ca pe o bautura ce combate canicula, revigoreaza si revitalizeaza.

Astfel a ajuns si in Romania, unde a devenit rapid una dintre cele mai vandute bauturi racoritoare romanesti, mai ales in perioada interbelica. 

Braga este tulbure, mucilaginoasa, cu substanțe coloidale in suspensie, datorită continutului mare de extract cu substante hranitoare. Uneori are si cantitati foarte mici de alcool si este acidulata de la fermentatie. 

Nutritionistii recomanda aceasta bautura tuturor astenicilor si persoanelor in convalescenta. De asemenea, specialistii spun ca braga are efecte benefice si ajuta la refacere in perioadele de oboseala intelectuala.

In zilele caniculare, prin transpiratia abundenta pierdem multe vitamine si minerale (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc etc.).

Braga este o sursa excelenta de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) si vitaminele A si E, dar si de calciu, fosfor, fier si zinc. Deci, prin consumul a doua pahare de braga, punem la loc ceea ce am pierdut prin transpiratie.

Exista mai multe moduri in care poate fi preparata braga. 


Bragagiu din perioada interbelica

In Moldova 

Aici, braga se prepara din 2 kg tarate de grau, care se amesteca cu 1 kg de malai, pana se obtine un aluat. Toate acestea se amesteca pe lopata de la cuptor si apoi se pune la foc.

Dupa ce se coace, se scoate din cuptor si se pune la dospit intr-un butoi de lemn. Se framanta, se adauga apa, drojdie si se lasa apoi timp de 4-5 zile. Dupa ce se scoate din butoi, se strecoara si se pune intr-o cana de lut sau de sticla, in care se adauga zahar.

Boza, braga turceasca

Ingrediente pentru 6 portii: 1 cana bulgur spalat in citeva ape, 3/4 cana zahar, 1/2 lingura esenta vanilie, 7 g drojdie uscata, 1/4 cana apa calduta, 2 linguri zahar (doua cantitati diferite de zahar
pentru ca se adauga in etape diferite).

Mod de preparare: Bulgurul trebuie lasat peste noapte la inmuiat intr-o oala mai mare. Dimineata se completeaza cu apa si se fierbe la foc mic pina se inmoaie bobitele. (aprox 3 ore - puteti adauga suplimentar apa daca este nevoie, cite putin din cind in cind).

Se scoate si scurge foarte bine de apa (asemanator spaghetelor, intr-o sita speciala). Intr-un castron se amesteca drojdia cu apa calduta si cele 2 linguri de zahar. Se lasa 10 minute. Se toarna peste bulgur si se amesteca bine. Se acopera vasul cu un servet de pinza sau alta textila.

Se lasa la fermentat cam 3 zile, timp in care se mai amesteca din cand in cand.

Dupa aceste 3 zile se adauga vanilia si zahar. In timp ce amestecati adaugati apa pana ce capata consistenta dorita (ca de braga). Se tine la frigider o noapte inainte de a fi servita cu scortisoara deasupra. 

Reteta calsica de braga romaneasca

Ingrediente: 500g mei sfaramat, 2 pumni faina de grau, apa.

Mod de preparare: Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine. Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora. Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa.

Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn (sau intr-un borcan mare) si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine.

Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara. Se adauga apa, in concentratia dorita, si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.

Astazi aceasta bautura sanatoasa si racoritoare poate fi gasita doar in Turnu-Severin, Slatina, Galați, Braila si Constanta. 

Sursa articol: gustos.rotimpul.mdro.wikipedia.org
Sursa foto: e-dimineata.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor
Bucataras.RO

Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor

Un pranz rapid si tare bun, mai ales cand esti in criza de timp! 

Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti