Betigase chinezesti - origine

Atunci cand vorbim de bucataria chinezeasca, vorbim invariabil de betigasele pe care asiaticii le folosesc pentru a manca.

In lume, exista trei mari categorii de "instrumente" folosite la mancat: degetele, furculitele si betigasele.

Utilizarea degetelor pentru a manca e comuna in Africa, Orientul Mijlociu, Indonezia si India. Europenii si Nord Americanii folosesc furculitele. Chinezii si alti asiatici precum japonezii, vietnamezii, coreenii - folosesc toti betigasele.

Ca orice lucru vechi, si betigasele chinezesti sunt insotite de o legenda.

Se zice ca in vremurile de demult, in timpul legendarilor regi Yao si Shun, inundatii catastrofale s-au abatut asupra pamantului. Dayu era numele celui insarcinat de regalitate sa opreasca inundatiile, contraland revarsarea apelor. Intr-una din zile, Dayu a pus un ceaun cu apa pe foc pentru a-si pregati niste carne. Pentru a putea fi consumata, in mod normal carnea fiarta se scurge de apa si apoi se lasa la racit. Pentru ca nu voia sa mai piarda timpul, Dayu a rupt 2 crengute dintr-un copac pe care le-a folosit pentru a extrage bucatile de carne din ceaun. Oamenii lui au vazut ca folosind betigasele, Dayu putea sa manance carnea fara sa se friga la maini si fara sa se murdareasca de grasime. Prin urmare, l-au imitat. Cu timpul, au aparut forme rudimentare de betigase cioplite.

Povestea legendara a lui Dayu constituie de fapt o maniera prin care anticii isi onorau un erou. Ceea ce i-a inspirat de fapt pe asiatici sa inventeze betigasele e faptul ca mancarea gatita iti poate frige degetele, daca e consumata fierbinte.

In documentele istorice se arata ca acum 3000 de ani, in timpul dinastiei Shang, chinezii deja consumau mancarurile cu ajutorul betigaselor. Cea mai veche pereche de betigase pastrata pana in prezent este facuta din bronz si dateaza din perioada dinastiei mai sus amintite.

Betigasele, una din inventiile chinezilor, sunt deseori considerate a fi o consecinta a alimentatiei chinezilor ce include radacini, tulpini si zarzavaturi. In realitate, s-a dovedit ca inventia betigaselor a influentat la randul ei bucataria chinezeasca. De exemplu, retetele pe baza de noodles - reprezentative acum pentru bucataria chinezeasca - s-au raspandit dupa aparitia betigaselor.

In comparatie cu furculita si cutitul, betigasele sunt mai dificil de manuit. Cele doua betigase nu au nici un punct de contact. Degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu sunt cele care dau betigaselor diferite functii: a ridica mancarea, a amesteca, a scurge etc. Si pot fi folosite fara problem cu orice tip de mancare, cu exceptia supelor si a altor mancaruri lichide.

Studii efectuate pe aceasta tema au aratat ca folosirea betigaselor pentru a manca presupune utilizarea a 80 de articulatii si 50 de muchi din organism, pornind de la umar, trecand prin brat si ajungand la palma si degete. Folosirea betigaselor te pot face mai ager si mai indemanatic. Multi occidentali cred ca succesul pe care chinezii il au in tenisul de masa se datoreaza utilizarii betigaselor.

Codul bunelor maniere la masa

Occidentalii au reguli culturale dupa care se ghideaza atunci cand se aseaza la masa: cutitul se tine cu mana dreapta, fuculita cu stanga si se folosesc ambele maini pentru a manca. Chinezii au si ei regulile lor.

Betigasele sunt pentru orez, lingurile sunt pentru supe, si doar o singura mana se foloseste pentru a manca. In plus, atunci cand se folosesc betigasele, mai sunt cateva reguli care sunt respectate:

betigasele trebuie tinute in mana dreapta.cand am terminat de mancat, betigasele se pun peste mijlocul vasului in care am mancat, in asa fel incat sa formeze "un pod" (ambele capete ale fiecarui betigas se sprijina pe marginea vasului, nu se afla in interiorul lui)in cazul in care luam o mica pauza de la a manca, betigasele se aseaza langa vas. Nu se lasa in mancare, in vas. Asta pentru ca un obicei chinezesc plaseaza 2 betigase infipte vertical in mancare in bolurile oferite ca ofrande zeilor.nu se permite amestecarea inutila a mancarii cu ajutorul betigaselorcand sunt doua sau mai multe persoane care vor sa ia mancare cu betigasele din acelasi vas, se evita atingerea celor 2 seturi de betigase intre ele. Pentru a se anunta intentia de lua mancare din vasul comun, se bate in prealabil cu betigasele intr-un bol gol.se interzice folosirea unui set de betigase de lungimi diferite. Ambele trebuie sa fie egale.

Betigasele chinezesti sunt facute dintr-o multitudine de materiale: bambus, lemn, aur, argint, fier, fildes etc.

Fostii regi si imparati chinezi foloseau betigase din argint, intrucat acest metal are o proprietate foarte utila nobilimii: isi schimba culoarea atunci cand intra in contact cu diferite substante otravitoare.

Acum, ca stiti originea betigaselor si beneficiile pe care le aduc articulatiilor, nu va ramane decat sa experimentati mancarea chinezeasca pana cand ajungeti campioni la tenis de masa. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Sau Rulada cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Ciorba de perisoare din piept de pui
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de perisoare din piept de pui

Ciorba de perisoare din piept de pui
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia