Betigase chinezesti - origine

Atunci cand vorbim de bucataria chinezeasca, vorbim invariabil de betigasele pe care asiaticii le folosesc pentru a manca.

In lume, exista trei mari categorii de "instrumente" folosite la mancat: degetele, furculitele si betigasele.

Utilizarea degetelor pentru a manca e comuna in Africa, Orientul Mijlociu, Indonezia si India. Europenii si Nord Americanii folosesc furculitele. Chinezii si alti asiatici precum japonezii, vietnamezii, coreenii - folosesc toti betigasele.

Ca orice lucru vechi, si betigasele chinezesti sunt insotite de o legenda.

Se zice ca in vremurile de demult, in timpul legendarilor regi Yao si Shun, inundatii catastrofale s-au abatut asupra pamantului. Dayu era numele celui insarcinat de regalitate sa opreasca inundatiile, contraland revarsarea apelor. Intr-una din zile, Dayu a pus un ceaun cu apa pe foc pentru a-si pregati niste carne. Pentru a putea fi consumata, in mod normal carnea fiarta se scurge de apa si apoi se lasa la racit. Pentru ca nu voia sa mai piarda timpul, Dayu a rupt 2 crengute dintr-un copac pe care le-a folosit pentru a extrage bucatile de carne din ceaun. Oamenii lui au vazut ca folosind betigasele, Dayu putea sa manance carnea fara sa se friga la maini si fara sa se murdareasca de grasime. Prin urmare, l-au imitat. Cu timpul, au aparut forme rudimentare de betigase cioplite.

Povestea legendara a lui Dayu constituie de fapt o maniera prin care anticii isi onorau un erou. Ceea ce i-a inspirat de fapt pe asiatici sa inventeze betigasele e faptul ca mancarea gatita iti poate frige degetele, daca e consumata fierbinte.

In documentele istorice se arata ca acum 3000 de ani, in timpul dinastiei Shang, chinezii deja consumau mancarurile cu ajutorul betigaselor. Cea mai veche pereche de betigase pastrata pana in prezent este facuta din bronz si dateaza din perioada dinastiei mai sus amintite.

Betigasele, una din inventiile chinezilor, sunt deseori considerate a fi o consecinta a alimentatiei chinezilor ce include radacini, tulpini si zarzavaturi. In realitate, s-a dovedit ca inventia betigaselor a influentat la randul ei bucataria chinezeasca. De exemplu, retetele pe baza de noodles - reprezentative acum pentru bucataria chinezeasca - s-au raspandit dupa aparitia betigaselor.

In comparatie cu furculita si cutitul, betigasele sunt mai dificil de manuit. Cele doua betigase nu au nici un punct de contact. Degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu sunt cele care dau betigaselor diferite functii: a ridica mancarea, a amesteca, a scurge etc. Si pot fi folosite fara problem cu orice tip de mancare, cu exceptia supelor si a altor mancaruri lichide.

Studii efectuate pe aceasta tema au aratat ca folosirea betigaselor pentru a manca presupune utilizarea a 80 de articulatii si 50 de muchi din organism, pornind de la umar, trecand prin brat si ajungand la palma si degete. Folosirea betigaselor te pot face mai ager si mai indemanatic. Multi occidentali cred ca succesul pe care chinezii il au in tenisul de masa se datoreaza utilizarii betigaselor.

Codul bunelor maniere la masa

Occidentalii au reguli culturale dupa care se ghideaza atunci cand se aseaza la masa: cutitul se tine cu mana dreapta, fuculita cu stanga si se folosesc ambele maini pentru a manca. Chinezii au si ei regulile lor.

Betigasele sunt pentru orez, lingurile sunt pentru supe, si doar o singura mana se foloseste pentru a manca. In plus, atunci cand se folosesc betigasele, mai sunt cateva reguli care sunt respectate:

betigasele trebuie tinute in mana dreapta.cand am terminat de mancat, betigasele se pun peste mijlocul vasului in care am mancat, in asa fel incat sa formeze "un pod" (ambele capete ale fiecarui betigas se sprijina pe marginea vasului, nu se afla in interiorul lui)in cazul in care luam o mica pauza de la a manca, betigasele se aseaza langa vas. Nu se lasa in mancare, in vas. Asta pentru ca un obicei chinezesc plaseaza 2 betigase infipte vertical in mancare in bolurile oferite ca ofrande zeilor.nu se permite amestecarea inutila a mancarii cu ajutorul betigaselorcand sunt doua sau mai multe persoane care vor sa ia mancare cu betigasele din acelasi vas, se evita atingerea celor 2 seturi de betigase intre ele. Pentru a se anunta intentia de lua mancare din vasul comun, se bate in prealabil cu betigasele intr-un bol gol.se interzice folosirea unui set de betigase de lungimi diferite. Ambele trebuie sa fie egale.

Betigasele chinezesti sunt facute dintr-o multitudine de materiale: bambus, lemn, aur, argint, fier, fildes etc.

Fostii regi si imparati chinezi foloseau betigase din argint, intrucat acest metal are o proprietate foarte utila nobilimii: isi schimba culoarea atunci cand intra in contact cu diferite substante otravitoare.

Acum, ca stiti originea betigaselor si beneficiile pe care le aduc articulatiilor, nu va ramane decat sa experimentati mancarea chinezeasca pana cand ajungeti campioni la tenis de masa. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia