Beneficiile alimentelor fermentate

Beneficiile alimentelor fermentate

Alimentele si bauturile fermentate sunt practic "vii". Mireasma lor este puternica si pronuntata: mirosul intepator al branzei imbatranite, aroma catifelata a vinului invechit etc. sunt doar doua dintre exemplele de arome foarte apreciate, obtinute in urma unor procese declansate de bacterii si ciuperci.

Unul din beneficiile majore ale fermentatiei este ca prezerveaza hrana. Organismele de fermentatie produc alcool, actid lactic, acid acetic - toti bio-conservanti care retin nutrientii si previn stricarea mancarii. Legumele, frunctele, laptele, pestele si carnea sunt foarte perisabile, prin urmare predecesorii nostri au cautat indelung solutii pentru a le pastra vreme mai indelungata.

Fermentatia nu doar pastreaza calitatea nutrienitilor, ci ii si descompune in forme mai usor digerabile.

Un exemplu elocvent este soia - un aliment foarte bogat in proteine, dar nedigerabil daca nu este fermentat. In urma procesului de fermentatie complexul de proteine este descompus in aminoacizi care trec usor prin sistemul nostru digestiv.

Laptele este, de asemenea, un exemplu, multi oameni avand probleme cu digerarea lui. Lactobacili - una din bacteriile prezente in produsele lactate fermentate - transforma lactoza (o substanta pe care multi au probleme in a o tolera) in acid lactic - mult mai usor de digerat. Graul este un alt aliment care face parte din categoria celor care trebuie fermentate inainte de consumare.

Fermentatia creeaza noi nutrienti. Completandu-si ciclul de viata, culturile microbiene creeaza vitaminele B, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, tiamina, biotina etc.

Unii fermenti functioneaza ca antioxidanti, atacand precursorii cancerului - "radicalii liberi" ce se pot instala in celulele organismului. Lactobacili creeaza acizii grasi omega 3, esentiali pentru membranele celulare si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Fermentatia indeparteaza toxinele din alimente. Cel mai elocvent exemplu este cel al radacinii de cassava ce nu poate fi consumata cruda, intrucat contine cianura. Prin procesul de fermentare, se indeparteaza aceste cianuri si transforma cassava intr-un aliment comestibil si foarte nutritiv. Tot ca exemplu aici pot fi date si cerealele care contin acid fitic, un compus care poate bloca absorbtia de zinc, fier, calciu, magneziu si alte minerale in organism. Prin inmuierea cerealelor inainte de preparare, se neutralizeaza acest acid crescand calitatile nutritive ale acestor alimente.

A manca alimente fermentate este sanatos pentru ca acestea furnizeaza tractului digestiv toate microorganismele de care are nevoie pentru a functiona correct, prin descompunerea alimentelor si asimilarea nutrientilor. Nu toate alimentele fermentate sunt inca "in viata" cand le consumam. Painea, de exemplu, trebuie coapta, proces care elimina organismele din ea. Totusi, unele produse trebuie consummate "vii" (in special cele care contin Lactobacili) pentru ca astfel aduc cele mai multe beneficii organismului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.