Beneficiile alimentelor fermentate

Beneficiile alimentelor fermentate

Alimentele si bauturile fermentate sunt practic "vii". Mireasma lor este puternica si pronuntata: mirosul intepator al branzei imbatranite, aroma catifelata a vinului invechit etc. sunt doar doua dintre exemplele de arome foarte apreciate, obtinute in urma unor procese declansate de bacterii si ciuperci.

Unul din beneficiile majore ale fermentatiei este ca prezerveaza hrana. Organismele de fermentatie produc alcool, actid lactic, acid acetic - toti bio-conservanti care retin nutrientii si previn stricarea mancarii. Legumele, frunctele, laptele, pestele si carnea sunt foarte perisabile, prin urmare predecesorii nostri au cautat indelung solutii pentru a le pastra vreme mai indelungata.

Fermentatia nu doar pastreaza calitatea nutrienitilor, ci ii si descompune in forme mai usor digerabile.

Un exemplu elocvent este soia - un aliment foarte bogat in proteine, dar nedigerabil daca nu este fermentat. In urma procesului de fermentatie complexul de proteine este descompus in aminoacizi care trec usor prin sistemul nostru digestiv.

Laptele este, de asemenea, un exemplu, multi oameni avand probleme cu digerarea lui. Lactobacili - una din bacteriile prezente in produsele lactate fermentate - transforma lactoza (o substanta pe care multi au probleme in a o tolera) in acid lactic - mult mai usor de digerat. Graul este un alt aliment care face parte din categoria celor care trebuie fermentate inainte de consumare.

Fermentatia creeaza noi nutrienti. Completandu-si ciclul de viata, culturile microbiene creeaza vitaminele B, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, tiamina, biotina etc.

Unii fermenti functioneaza ca antioxidanti, atacand precursorii cancerului - "radicalii liberi" ce se pot instala in celulele organismului. Lactobacili creeaza acizii grasi omega 3, esentiali pentru membranele celulare si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Fermentatia indeparteaza toxinele din alimente. Cel mai elocvent exemplu este cel al radacinii de cassava ce nu poate fi consumata cruda, intrucat contine cianura. Prin procesul de fermentare, se indeparteaza aceste cianuri si transforma cassava intr-un aliment comestibil si foarte nutritiv. Tot ca exemplu aici pot fi date si cerealele care contin acid fitic, un compus care poate bloca absorbtia de zinc, fier, calciu, magneziu si alte minerale in organism. Prin inmuierea cerealelor inainte de preparare, se neutralizeaza acest acid crescand calitatile nutritive ale acestor alimente.

A manca alimente fermentate este sanatos pentru ca acestea furnizeaza tractului digestiv toate microorganismele de care are nevoie pentru a functiona correct, prin descompunerea alimentelor si asimilarea nutrientilor. Nu toate alimentele fermentate sunt inca "in viata" cand le consumam. Painea, de exemplu, trebuie coapta, proces care elimina organismele din ea. Totusi, unele produse trebuie consummate "vii" (in special cele care contin Lactobacili) pentru ca astfel aduc cele mai multe beneficii organismului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia