Alimentele si bauturile fermentate sunt practic "vii". Mireasma lor este puternica si pronuntata: mirosul intepator al branzei imbatranite, aroma catifelata a vinului invechit etc. sunt doar doua dintre exemplele de arome foarte apreciate, obtinute in urma unor procese declansate de bacterii si ciuperci.
Unul din beneficiile majore ale fermentatiei este ca prezerveaza hrana. Organismele de fermentatie produc alcool, actid lactic, acid acetic - toti bio-conservanti care retin nutrientii si previn stricarea mancarii. Legumele, frunctele, laptele, pestele si carnea sunt foarte perisabile, prin urmare predecesorii nostri au cautat indelung solutii pentru a le pastra vreme mai indelungata.
Fermentatia nu doar pastreaza calitatea nutrienitilor, ci ii si descompune in forme mai usor digerabile.
Un exemplu elocvent este soia - un aliment foarte bogat in proteine, dar nedigerabil daca nu este fermentat. In urma procesului de fermentatie complexul de proteine este descompus in aminoacizi care trec usor prin sistemul nostru digestiv.
Laptele este, de asemenea, un exemplu, multi oameni avand probleme cu digerarea lui. Lactobacili - una din bacteriile prezente in produsele lactate fermentate - transforma lactoza (o substanta pe care multi au probleme in a o tolera) in acid lactic - mult mai usor de digerat. Graul este un alt aliment care face parte din categoria celor care trebuie fermentate inainte de consumare.
Fermentatia creeaza noi nutrienti. Completandu-si ciclul de viata, culturile microbiene creeaza vitaminele B, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, tiamina, biotina etc.
Unii fermenti functioneaza ca antioxidanti, atacand precursorii cancerului - "radicalii liberi" ce se pot instala in celulele organismului. Lactobacili creeaza acizii grasi omega 3, esentiali pentru membranele celulare si pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Fermentatia indeparteaza toxinele din alimente. Cel mai elocvent exemplu este cel al radacinii de cassava ce nu poate fi consumata cruda, intrucat contine cianura. Prin procesul de fermentare, se indeparteaza aceste cianuri si transforma cassava intr-un aliment comestibil si foarte nutritiv. Tot ca exemplu aici pot fi date si cerealele care contin acid fitic, un compus care poate bloca absorbtia de zinc, fier, calciu, magneziu si alte minerale in organism. Prin inmuierea cerealelor inainte de preparare, se neutralizeaza acest acid crescand calitatile nutritive ale acestor alimente.
A manca alimente fermentate este sanatos pentru ca acestea furnizeaza tractului digestiv toate microorganismele de care are nevoie pentru a functiona correct, prin descompunerea alimentelor si asimilarea nutrientilor. Nu toate alimentele fermentate sunt inca "in viata" cand le consumam. Painea, de exemplu, trebuie coapta, proces care elimina organismele din ea. Totusi, unele produse trebuie consummate "vii" (in special cele care contin Lactobacili) pentru ca astfel aduc cele mai multe beneficii organismului.
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaUn pranz rapid si tare bun, mai ales cand esti in criza de timp!
Paste cu branza de burduf si smantana la cuptorMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii