Beneficiile alimentelor fermentate

Beneficiile alimentelor fermentate

Alimentele si bauturile fermentate sunt practic "vii". Mireasma lor este puternica si pronuntata: mirosul intepator al branzei imbatranite, aroma catifelata a vinului invechit etc. sunt doar doua dintre exemplele de arome foarte apreciate, obtinute in urma unor procese declansate de bacterii si ciuperci.

Unul din beneficiile majore ale fermentatiei este ca prezerveaza hrana. Organismele de fermentatie produc alcool, actid lactic, acid acetic - toti bio-conservanti care retin nutrientii si previn stricarea mancarii. Legumele, frunctele, laptele, pestele si carnea sunt foarte perisabile, prin urmare predecesorii nostri au cautat indelung solutii pentru a le pastra vreme mai indelungata.

Fermentatia nu doar pastreaza calitatea nutrienitilor, ci ii si descompune in forme mai usor digerabile.

Un exemplu elocvent este soia - un aliment foarte bogat in proteine, dar nedigerabil daca nu este fermentat. In urma procesului de fermentatie complexul de proteine este descompus in aminoacizi care trec usor prin sistemul nostru digestiv.

Laptele este, de asemenea, un exemplu, multi oameni avand probleme cu digerarea lui. Lactobacili - una din bacteriile prezente in produsele lactate fermentate - transforma lactoza (o substanta pe care multi au probleme in a o tolera) in acid lactic - mult mai usor de digerat. Graul este un alt aliment care face parte din categoria celor care trebuie fermentate inainte de consumare.

Fermentatia creeaza noi nutrienti. Completandu-si ciclul de viata, culturile microbiene creeaza vitaminele B, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, tiamina, biotina etc.

Unii fermenti functioneaza ca antioxidanti, atacand precursorii cancerului - "radicalii liberi" ce se pot instala in celulele organismului. Lactobacili creeaza acizii grasi omega 3, esentiali pentru membranele celulare si pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Fermentatia indeparteaza toxinele din alimente. Cel mai elocvent exemplu este cel al radacinii de cassava ce nu poate fi consumata cruda, intrucat contine cianura. Prin procesul de fermentare, se indeparteaza aceste cianuri si transforma cassava intr-un aliment comestibil si foarte nutritiv. Tot ca exemplu aici pot fi date si cerealele care contin acid fitic, un compus care poate bloca absorbtia de zinc, fier, calciu, magneziu si alte minerale in organism. Prin inmuierea cerealelor inainte de preparare, se neutralizeaza acest acid crescand calitatile nutritive ale acestor alimente.

A manca alimente fermentate este sanatos pentru ca acestea furnizeaza tractului digestiv toate microorganismele de care are nevoie pentru a functiona correct, prin descompunerea alimentelor si asimilarea nutrientilor. Nu toate alimentele fermentate sunt inca "in viata" cand le consumam. Painea, de exemplu, trebuie coapta, proces care elimina organismele din ea. Totusi, unele produse trebuie consummate "vii" (in special cele care contin Lactobacili) pentru ca astfel aduc cele mai multe beneficii organismului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor
Bucataras.RO

Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor

Un pranz rapid si tare bun, mai ales cand esti in criza de timp! 

Paste cu branza de burduf si smantana la cuptor
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti