Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez este o bragagerie din Slatina ce se afla in familia de albanezi Memish de peste 300 de ani, fiind cea mai veche afacere de familie din tara.

De-a lungul timpului a devenit vestita in toata Romania pentru braga sa, dar si pentru alte produse, precum halvita, baclava, inghetata, rahat sau citronada. Toate acestea sunt preparate dupa retete vechi, ce au fost transmise din generatie in generatie.

In cei 300 de ani de activitate, pragul Atletului albanez a fost trecut de multe personalitati, dintre care amintim: Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Charles de Gaulle, Nicolae Ceausescu sau Gheorghe Hagi.

Afacerea a functionat fara oprire atat pe vremea regelui, dar si pe vremea lui Ceausescu, fiind singura firma privata din Romania care a functionat neintrerupt pe perioada regimului comunist.


sursa foto: Facebook

In momentul de fata bragageria este condusa de Hashim Memish, care lucreaza in pravalia familiei de peste 50 de ani. De asemenea, in 2008, Hashim a primit titlul de cetatean de onoare al Slatinei.

Pentru ca tot l-am amintit pe Ceausescu, se spune ca atunci cand viitorul dictator isi facea ucenicia la Slatina, intr-o cizmarie de langa vechiul local, acesta mai castiga un ban lucrand si la bragageria albaneza. 


sursa foto: Facebook

Chiar daca are o vechime de 300 de ani, numele actual il poarta abia din 1912. Iata ce povesteste Imer Memish, reprezentant al aripii tinere a familiei: 

"In primavara lui 1912 a venit un circ la Slatina si exista un numar de lupte greco-romane. Premiul era de 300 de napoleoni de aur, iar un stramos de-al nostru s-a inscris si a castigat. Din respect pentru oras si pentru cetateni, el a donat banii primariei, care, la randu-i, a oferit afacerii numele de Atletul albanez, care functioneaza fara incetare din 1912."

Despre cum se pregatesc produsele din pravalie, Hashim spune: 

"Retetele sunt vechi si sunt transmise de la parintii nostri, care le-au luat de la parintii lor si tot asa. Iar pentru ca produsele noastre nu contin conservanti, trebuie sa ne trezim si sa facem in fiecare dimineata ceea ce punem pe raft. Incepem cu bauturile, cu braga si citronada, si cu inghetata, si continuam cu baclavaua si rahatul traditional."

Sursa foto: Facebook.com
Sursa articol: ro.wikipedia.orgeuropafm.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Chisca umpluta cu crupe albe
2
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Desert tort cu morcovi si nuca
Bucataras.RO

Desert tort cu morcovi si nuca

De foarte mult timp imi doream sa pregatesc un tort cu morcovi. Ca de obicei, la putin am fost sceptica, nu credeam ca o sa...

Desert tort cu morcovi si nuca
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai