Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez este o bragagerie din Slatina ce se afla in familia de albanezi Memish de peste 300 de ani, fiind cea mai veche afacere de familie din tara.

De-a lungul timpului a devenit vestita in toata Romania pentru braga sa, dar si pentru alte produse, precum halvita, baclava, inghetata, rahat sau citronada. Toate acestea sunt preparate dupa retete vechi, ce au fost transmise din generatie in generatie.

In cei 300 de ani de activitate, pragul Atletului albanez a fost trecut de multe personalitati, dintre care amintim: Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Charles de Gaulle, Nicolae Ceausescu sau Gheorghe Hagi.

Afacerea a functionat fara oprire atat pe vremea regelui, dar si pe vremea lui Ceausescu, fiind singura firma privata din Romania care a functionat neintrerupt pe perioada regimului comunist.


sursa foto: Facebook

In momentul de fata bragageria este condusa de Hashim Memish, care lucreaza in pravalia familiei de peste 50 de ani. De asemenea, in 2008, Hashim a primit titlul de cetatean de onoare al Slatinei.

Pentru ca tot l-am amintit pe Ceausescu, se spune ca atunci cand viitorul dictator isi facea ucenicia la Slatina, intr-o cizmarie de langa vechiul local, acesta mai castiga un ban lucrand si la bragageria albaneza. 


sursa foto: Facebook

Chiar daca are o vechime de 300 de ani, numele actual il poarta abia din 1912. Iata ce povesteste Imer Memish, reprezentant al aripii tinere a familiei: 

"In primavara lui 1912 a venit un circ la Slatina si exista un numar de lupte greco-romane. Premiul era de 300 de napoleoni de aur, iar un stramos de-al nostru s-a inscris si a castigat. Din respect pentru oras si pentru cetateni, el a donat banii primariei, care, la randu-i, a oferit afacerii numele de Atletul albanez, care functioneaza fara incetare din 1912."

Despre cum se pregatesc produsele din pravalie, Hashim spune: 

"Retetele sunt vechi si sunt transmise de la parintii nostri, care le-au luat de la parintii lor si tot asa. Iar pentru ca produsele noastre nu contin conservanti, trebuie sa ne trezim si sa facem in fiecare dimineata ceea ce punem pe raft. Incepem cu bauturile, cu braga si citronada, si cu inghetata, si continuam cu baclavaua si rahatul traditional."

Sursa foto: Facebook.com
Sursa articol: ro.wikipedia.orgeuropafm.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci
4
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci

Gogoșarii și conopida la oțet sunt apreciati pentru gustul lor bogat si acrisor, care poate fi savurat atat ca o gustare...

Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reci
Parteneri
Pasca cu branza si stafide
Bucataras.RO

Pasca cu branza si stafide

Probabil putinele sunt momentele care se pot compara cu Duminica Pastelui, cu linistea unei mese in familie, cu oua vopsite,...

Pasca cu branza si stafide
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia