Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez, cea mai veche afacere de familie straina din Romania - comert cu braga, inghetata, citronada

Atletul albanez este o bragagerie din Slatina ce se afla in familia de albanezi Memish de peste 300 de ani, fiind cea mai veche afacere de familie din tara.

De-a lungul timpului a devenit vestita in toata Romania pentru braga sa, dar si pentru alte produse, precum halvita, baclava, inghetata, rahat sau citronada. Toate acestea sunt preparate dupa retete vechi, ce au fost transmise din generatie in generatie.

In cei 300 de ani de activitate, pragul Atletului albanez a fost trecut de multe personalitati, dintre care amintim: Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Charles de Gaulle, Nicolae Ceausescu sau Gheorghe Hagi.

Afacerea a functionat fara oprire atat pe vremea regelui, dar si pe vremea lui Ceausescu, fiind singura firma privata din Romania care a functionat neintrerupt pe perioada regimului comunist.


sursa foto: Facebook

In momentul de fata bragageria este condusa de Hashim Memish, care lucreaza in pravalia familiei de peste 50 de ani. De asemenea, in 2008, Hashim a primit titlul de cetatean de onoare al Slatinei.

Pentru ca tot l-am amintit pe Ceausescu, se spune ca atunci cand viitorul dictator isi facea ucenicia la Slatina, intr-o cizmarie de langa vechiul local, acesta mai castiga un ban lucrand si la bragageria albaneza. 


sursa foto: Facebook

Chiar daca are o vechime de 300 de ani, numele actual il poarta abia din 1912. Iata ce povesteste Imer Memish, reprezentant al aripii tinere a familiei: 

"In primavara lui 1912 a venit un circ la Slatina si exista un numar de lupte greco-romane. Premiul era de 300 de napoleoni de aur, iar un stramos de-al nostru s-a inscris si a castigat. Din respect pentru oras si pentru cetateni, el a donat banii primariei, care, la randu-i, a oferit afacerii numele de Atletul albanez, care functioneaza fara incetare din 1912."

Despre cum se pregatesc produsele din pravalie, Hashim spune: 

"Retetele sunt vechi si sunt transmise de la parintii nostri, care le-au luat de la parintii lor si tot asa. Iar pentru ca produsele noastre nu contin conservanti, trebuie sa ne trezim si sa facem in fiecare dimineata ceea ce punem pe raft. Incepem cu bauturile, cu braga si citronada, si cu inghetata, si continuam cu baclavaua si rahatul traditional."

Sursa foto: Facebook.com
Sursa articol: ro.wikipedia.orgeuropafm.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu bulion
5
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Parteneri
Stifado de pui
Bucataras.RO

Stifado de pui

Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...

Stifado de pui
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj