Aditivii alimentari

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul procesarii, ambalarii si depozitarii.

Aditivii sunt utilizati de secole pentru prezervarea mancarurilor. Carnea e afumata, iar prin acest proces componente precum BHA si BHT se formeaza si genereaza o bariera antioxidanta si antibacteriana. Sarea este un alt compus utilizat pentru conservarea alimentelor, intrucat inhiba cresterea bacteriala si diminueaza efectele pe care excesul de apa le poate avea asupra alimentelor, aceasta fiind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, ciupercilor si mucegaiului. Conservarea prin murare are la baza un principiu simplu: diminuarea Ph-ului alimentelor pana la niveluri de inhiba cresterea bacteriala. Unele ierburi – curry, scortisoara, chili – contin antioxidanti si au efecte antibacteriene.

Tipuri de ingrediente

Functii

Utilizari

Denumiri (de pe etichete)

Conservanti

Previn deteriorarea alimentelor provocate de bacterii, ciuperci, mucegai, microbi etc. Incetinesc sau elimina schimbarea culorii, a gustului si a texturii. Intarzie rancezirea si pastreaza prospetimea.

Gemuri sau sosuri de fructe, bauturi, alimente gatite, produse din carne tratate, uleiuri si margarine, cereale, sosuri, snacksuri, fructe si legume.

Acid ascorbic, acid citric, benzoat de sodiu, propionat de calciu, eritorbat de sodiu, nitrit de sodiu, sorbat de calciu, sorbat de potasiu, BHA (butilat hidroxi-anisol), BHT (butilat hidroxi-toluen), EDTA (calciu disodiu), Tocofenoli (vitamina E)

 

Indulcitori

 

Intensifica gustul dulce, adaugand sau nu calorii in plus.

 

Bauturi, alimente gatite, alimente procesate;

 

Sucroza, glucoza, fructoza, sorbitol, manitol, zaharina, aspartam, sirop de porumb, sucraloza (E955), acesulfam K (E950),

 

Coloranti

 

Impiedica pierderea culorii datorate expunerii la lumina, aer, temperaturi extreme, umiditate sau conditii de stocare; intensifica nuantele naturale si confera un aspect comercial alimentelor fade.

 

Alimente procesate (dulciuri, snacksuri, margarina, branzeturi, bauturi racoritoare, gemuri/jeleuri, gelatina, budinca, crème etc.)

 

Sunset Yellow (E110), amarant (E123), ponceau-4R (E124), eritrozina (E127), Rosu 2G (E128), Alfa-, Beta- si Gamma- Caroten (E160a), Extract de paprika (E160c), Caramel (E150a-d), Carmin, Coşenilă (E120)

 

Agenti de gust (aromatizanti)

 

Adauga arome specifice (naturale sau sintetice)

 

Budinca, creme, gelatina, deserturi, sosuri pentru salate, bauturi racoritoare, inghetata, etc.

 

Aromatizanti naturali, aromatizanti artificiali, condimente.

 

Agenti de gust (intensificatori)

 

Intensifica aromele deja existente in mancaruri (fara a adauga arome proprii separate)

 

Mancaruri procesate.

 

Glutamat monosodic (E621), Disodiu inosinat (E631), extract de drojdie.

Functii ale aditivilor alimentari

In principiu, aditivii sunt folositi pentru a pastra calitatea unui produs (integritate, prospetime), pentru a-i imbunatati si mentine valoarea nutritionala, pentru a-I intensifica aroma sau accentua culoarea etc. Aditivii alimentari pot fi clasificati in:
* Agenti antibacterieni – preintampina alterarea alimentelor cauzata de mucegai sau alte microorgansime. In aceasta categorie intra otetul, sarea, propionatul de calciu, acidul sorbic, acestea fiind utilizate in mancaruri preparate, diverse sosuri, branzeturi, margarina, alimente murate.
* Antioxidantii previn rancezirea alimentelor ce contin grasimi si intarzie alterarea alimentelor cauzata de oxigen. In aceasta categorie intra vitamina C, vitamina E, BHA, BHT etc.
* Colorantii utilizati pentru a face mancarurile mai apetisane, conferindu-le o culoare pe care oamenii o asociaza cu diferite gusturi (rosu – cirese, galben - lamaie).
* Agentii de gust constituie cea mai vasta clasa de aditivi, scopul lor fiind acela de a conferi un gust mai bun sau unul distinct alimentelor. Sarea, zaharul, vanilia sunt folosite pentru a intensifica gusturi. Agenti sintetici, precum benzaldehidele, sunt folosite pentru a simula aromele naturale.
* Agentii de inalbire – precum peroxizii – sunt utilizati la inalbirea fainii sau a branzeturilor.
* Agentii de ingrosare actioneaza direct asupra texturii alimentelor. De exemplu, lecitina e folosita pentru a tine uleiul si otetul amestecate in dressingurile pentru salate.
* Aditivii nutritionali, precum vitaminele si mineralele, sunt adaugate mancarurile in timpul prelucrarii pentru a le fortifica. De exemplu, laptele e, uneori, imbogatit cu vitamina D.

Aditivii alimentari sunt subiectul unei supravegheri permanente din partea Comisiei Europene, care analizeaza ce substante pot fi trecute pe lista de aditivi netoxici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Supa de rosii cu ciuperci uscate
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu ciuperci uscate

Supa de rosii cu ciuperci uscate
Drob de pui
3
Aperitive

Drob de pui

Drob de pui
Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
5
Dulciuri

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata

Briosele cu fructe sunt o gustare minunata atat pentru cei mici cat si pentru cei mari!

Briose cu afine, prune, crocant de migdale si topping de frisca aromatizata
Parteneri
Paste cu sos de capsune si susan
Bucataras.RO

Paste cu sos de capsune si susan

Dupa cum bine stiti, sunt fan paste. Sunt ideale pentru momentele in care ne dorim un desert rapid.

Paste cu sos de capsune si susan
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri