15 Sfaturi utile in bucatarie

15 Sfaturi utile in bucatarie

Indiferent de experienta pe care o avem in domeniul culinar, unele idei si sfaturi sunt binevenite oricand. Veti gasi mai jos o serie de trucuri ce va vor face viata in bucatarie ceva mai usoara.

1. Pentru a preveni lipirea mancarii de tigaie, evitati sa turnati mancare rece intr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneti alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curata.

2. Pentru ca mancarea sa nu dea in foc in timpul fierberii, ungeti marginea oalei cu un strat subtire de unt. Acest procedeu functioneaza foarte bine in timpul fierberii orezului, pastelor si cartofilor.

3. Pentru a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi presati fructele cu palma pe o suprafata rigida. Apasati cat de multi puteti rotind fructul, apoi taiati-l in 2 si stoarceti-l.

4. Daca oule pe care le-ati pus la fiert au crapat, le puteti repara prin adaugarea unei linguri de otet in apa atunci cand observati ca s-au fisurat. Daca deja albusul a inceput sa iasa din ou, aceasta metoda nu va functiona.

5. Verificati temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prajit. In cazul in care nu aveti termometru, puteti face asta utilizand un cub de paine. Daca acesta devine aramiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205 grade.

6. Inlaturati grasimea din supe punand in bol 4 cuburi de gheata. Grasimile vor converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlaturata. Trebuie sa luati in considerare ca acest procedeu poate raci supa, deci exista posibilitatea de a fi nevoie sa o reincalziti.

7. Puteti reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de cateva minute in ulei de masline sau unt, inainte de a le adauga mancarurilor.

8. Cand alegeti carnea de pui, verificati sa aiba pielea de culoarea untului si sa nu fie uscata. De asemenea, trebuie sa fie compacta si sa nu prezinte zone inchise la culoare. Carnea de pui proaspata trebuie pastrata la frigider, acoperita lejer, pana la 2 zile.

9. Pentru a obtine snitele mai crocante, puneti in compozitia prin care treceti carnea o lingurita de praf de copt. Prajiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a fi siguri ca evitati absorbtia unei cantitati prea mari de grasime.

10. Nu sarati carnea inainte de gatire pentru ca tot ce face sarea este sa absoarba sucul si sa impedice rumenirea carnii. Adaugati sarea atunci cand carnea este pe jumatate gatita. Cand este gata, gustati-o si mai adaugati sare daca vi se pare necesar – rezultatul va fi o carne zemoasa si nu excesiv de sarata.

11. Pentru a obtine un orez catifelat, adaugati o lingurita de zeama de lamaie in apa, inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insa va umfla boabele si va va ajuta sa obtineti pilaful perfect.

12. Pastele si orezul devin mai putin lipicioase daca in apa in care le fierbem adaugam cativa stropi de otet.

13. Tartele cu branza sau cu smantana deseori se crapa in timpul coptului. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca pe parcursul prepararii termice, tartele se usuca. Pentru a evita asta, puneti alaturi de tarta un vas cu apa care va pastra umezeala necesara.

14. Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine daca toate ingredientele folosite (inclusiv faina) sunt reci. Prin urmare, e bine sa le scoateti din frigider inainte de a le amesteca, apoi sa tineti aluatul obtinut la rece timp de minim 30 de minute.

15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanta menita sa absoarba umezeala (precum amidonul). Atunci cand este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile sa creasca. Totusi, in timp, praful de copt isi pierde din proprietati, de aceea, uneori e bine sa verificati daca mai este inca bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceasca de apa peste jumatate de lingurita de praf de copt. Daca acesta este inca proaspat, vor aparea multe bule. Daca reactia este slaba sau inexistenta, e bine sa aruncati praful, pentru ca prajiturile nu vor creste daca-l veti folosi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Desert fursecuri dalmatiene
Bucataras.RO

Desert fursecuri dalmatiene

Pe vremuri nu aduna nimeni în congelator albușurile de ouă rămase de la maioneză, sau de la unele creme. Dacă...

Desert fursecuri dalmatiene
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate