15 Sfaturi utile in bucatarie

15 Sfaturi utile in bucatarie

Indiferent de experienta pe care o avem in domeniul culinar, unele idei si sfaturi sunt binevenite oricand. Veti gasi mai jos o serie de trucuri ce va vor face viata in bucatarie ceva mai usoara.

1. Pentru a preveni lipirea mancarii de tigaie, evitati sa turnati mancare rece intr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneti alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curata.

2. Pentru ca mancarea sa nu dea in foc in timpul fierberii, ungeti marginea oalei cu un strat subtire de unt. Acest procedeu functioneaza foarte bine in timpul fierberii orezului, pastelor si cartofilor.

3. Pentru a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi presati fructele cu palma pe o suprafata rigida. Apasati cat de multi puteti rotind fructul, apoi taiati-l in 2 si stoarceti-l.

4. Daca oule pe care le-ati pus la fiert au crapat, le puteti repara prin adaugarea unei linguri de otet in apa atunci cand observati ca s-au fisurat. Daca deja albusul a inceput sa iasa din ou, aceasta metoda nu va functiona.

5. Verificati temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prajit. In cazul in care nu aveti termometru, puteti face asta utilizand un cub de paine. Daca acesta devine aramiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205 grade.

6. Inlaturati grasimea din supe punand in bol 4 cuburi de gheata. Grasimile vor converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlaturata. Trebuie sa luati in considerare ca acest procedeu poate raci supa, deci exista posibilitatea de a fi nevoie sa o reincalziti.

7. Puteti reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de cateva minute in ulei de masline sau unt, inainte de a le adauga mancarurilor.

8. Cand alegeti carnea de pui, verificati sa aiba pielea de culoarea untului si sa nu fie uscata. De asemenea, trebuie sa fie compacta si sa nu prezinte zone inchise la culoare. Carnea de pui proaspata trebuie pastrata la frigider, acoperita lejer, pana la 2 zile.

9. Pentru a obtine snitele mai crocante, puneti in compozitia prin care treceti carnea o lingurita de praf de copt. Prajiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a fi siguri ca evitati absorbtia unei cantitati prea mari de grasime.

10. Nu sarati carnea inainte de gatire pentru ca tot ce face sarea este sa absoarba sucul si sa impedice rumenirea carnii. Adaugati sarea atunci cand carnea este pe jumatate gatita. Cand este gata, gustati-o si mai adaugati sare daca vi se pare necesar – rezultatul va fi o carne zemoasa si nu excesiv de sarata.

11. Pentru a obtine un orez catifelat, adaugati o lingurita de zeama de lamaie in apa, inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insa va umfla boabele si va va ajuta sa obtineti pilaful perfect.

12. Pastele si orezul devin mai putin lipicioase daca in apa in care le fierbem adaugam cativa stropi de otet.

13. Tartele cu branza sau cu smantana deseori se crapa in timpul coptului. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca pe parcursul prepararii termice, tartele se usuca. Pentru a evita asta, puneti alaturi de tarta un vas cu apa care va pastra umezeala necesara.

14. Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine daca toate ingredientele folosite (inclusiv faina) sunt reci. Prin urmare, e bine sa le scoateti din frigider inainte de a le amesteca, apoi sa tineti aluatul obtinut la rece timp de minim 30 de minute.

15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanta menita sa absoarba umezeala (precum amidonul). Atunci cand este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile sa creasca. Totusi, in timp, praful de copt isi pierde din proprietati, de aceea, uneori e bine sa verificati daca mai este inca bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceasca de apa peste jumatate de lingurita de praf de copt. Daca acesta este inca proaspat, vor aparea multe bule. Daca reactia este slaba sau inexistenta, e bine sa aruncati praful, pentru ca prajiturile nu vor creste daca-l veti folosi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Chec cu ciocolata
3
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata