O treime din productia globala de alimente ajunge in cosul de gunoi, iar acest lucru ne afecteaza in feluri pe care abia acum incepem sa le intelegem in totalitate.
Poate aveati impresia ca este doar o problema etica sau economica, insa este si una care are un impact seminficativ asupra mediului si a resurselor naturale neregenerabile.
Pentru a intelege aceasta problema si toate aspectele ei complexe, aruncati un ochi pe lista de mai jos, cu 10 lucruri pe care nu le stiati despre risipa de macare:
1. In fiecare an, consumatorii din tarile bogate risipesc la fel de multa mancare cat intreaga productie alimentara a Africii Subsahariene.
2. 1,4 miliarde de hectare de pamant 28% din intreaga suprafata de pamant arabil din lume - sunt folosite anual pentru a produce mancare care este apoi aruncata la gunoi.
3. Pentru ca in contractele cu supermarketurile exista o clauza care cere ca fructele sa aiba un "aspect perfect", fermierii produc mai mult decat e nevoie. Si, ce nu se inscrie in "tiparul perfectiunii" este aruncat la gunoi.
4. Painea este unul dintre alimentele cel mai des aruncate la gunoi. De exemplu, doar in Marea Britanie, in fiecare zi sunt aruncate in jur de 24 de milioane de felii de paine.
5. Un studii realizat de revista Forbes in anul 2012 a aratat ca 50% din productia de fructe si de legume din U.E. sunt aruncate la gunoi.
6. Volumul de apa folosit in fiecare an pentru producerea alimentelor care ajung la gunoi este de 250 de kilometri cubi - de trei ori volumul de apa existent in Lacul Geneva.
7. Anual, fiecare gospodarie poate transforma in jur de 150 de kilograme de deseurile alimentare in ingrasamant pentru rasaduri.
8. Deseurile alimentare sunt responsabile pentru producerea a 7% din emisiile globale de gaze de sera.
9. In jur de 1 miliard de oameni din lume sufera de foamete. In acelasi timp, in jur de 1,5 miliarde de oameni sunt supraponderali si in jur de 400 de milioane sufera de obezitate.
10. Alimentele pe care europenii le arunca zilnic la gunoi ar putea hrani 200 de milioane de oameni flamanzi.
Sursa foto: foodnavigator.com
Sursa articol: slowfood.com
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatTrandafirul - rosa centifolia sau ce mancam azi,pe scurt,ca pe lung inca nu stiu......
Trandafiri din aluat cu carneAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii