O treime din productia globala de alimente ajunge in cosul de gunoi, iar acest lucru ne afecteaza in feluri pe care abia acum incepem sa le intelegem in totalitate.
Poate aveati impresia ca este doar o problema etica sau economica, insa este si una care are un impact seminficativ asupra mediului si a resurselor naturale neregenerabile.
Pentru a intelege aceasta problema si toate aspectele ei complexe, aruncati un ochi pe lista de mai jos, cu 10 lucruri pe care nu le stiati despre risipa de macare:
1. In fiecare an, consumatorii din tarile bogate risipesc la fel de multa mancare cat intreaga productie alimentara a Africii Subsahariene.
2. 1,4 miliarde de hectare de pamant 28% din intreaga suprafata de pamant arabil din lume - sunt folosite anual pentru a produce mancare care este apoi aruncata la gunoi.
3. Pentru ca in contractele cu supermarketurile exista o clauza care cere ca fructele sa aiba un "aspect perfect", fermierii produc mai mult decat e nevoie. Si, ce nu se inscrie in "tiparul perfectiunii" este aruncat la gunoi.
4. Painea este unul dintre alimentele cel mai des aruncate la gunoi. De exemplu, doar in Marea Britanie, in fiecare zi sunt aruncate in jur de 24 de milioane de felii de paine.
5. Un studii realizat de revista Forbes in anul 2012 a aratat ca 50% din productia de fructe si de legume din U.E. sunt aruncate la gunoi.
6. Volumul de apa folosit in fiecare an pentru producerea alimentelor care ajung la gunoi este de 250 de kilometri cubi - de trei ori volumul de apa existent in Lacul Geneva.
7. Anual, fiecare gospodarie poate transforma in jur de 150 de kilograme de deseurile alimentare in ingrasamant pentru rasaduri.
8. Deseurile alimentare sunt responsabile pentru producerea a 7% din emisiile globale de gaze de sera.
9. In jur de 1 miliard de oameni din lume sufera de foamete. In acelasi timp, in jur de 1,5 miliarde de oameni sunt supraponderali si in jur de 400 de milioane sufera de obezitate.
10. Alimentele pe care europenii le arunca zilnic la gunoi ar putea hrani 200 de milioane de oameni flamanzi.
Sursa foto: foodnavigator.com
Sursa articol: slowfood.com
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaAzi ne racorim cu un frappuccino! Adica un cappuccino in care pus inghetata si frisca si facut cu ajutorul espressorului...
Frappuccino cu frisca si mentaMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii