Glutenul este termenul generic utilizat pentru definirea substantei proteice prezenta in boabele si faina cerealelor. In boala celiaca (sau sprue celiac), oamenii dezvolta un raspuns inflamator la gluten al sistemului imunitar care conduce la afectarea intestinului subtire, ceea ce impiedica absorbtia nutrientilor. Unele persoane ce nu tolereaza glutenul pot manifesta dermatite herpetiforme. Persoanele intolerante la gluten trebuie sa evite alimentele ce contin aceasta substanta.
Dieta fara gluten este prescrisa de medici pentru intoleranta la glucoza, inclusiv boala celiaca (care este, de regula, mostenita genetic) si dermatita herpetiforma.
Boala celiaca afecteaza in mod special nord-americanii si europenii mari consumatori de grau, si este mai rar intalnita in randul locuitorilor Chinei, Japoniei si regiunii african caribiene, unde graul este mai rar consumat. Dermatita herpetiforma este o afectiune des intalnita in cazul persoanelor intolerante la gluten.
Aproximativ 10 % dintre persoanele cu boala celiaca manifesta si dermatita hepatoforma, si aproximativ 85 % dintre persoanele cu dermatita hepatiforma au boala celiaca.
Cand o persoana cu boala celiaca ingereaza gluten, zona de vilozitate a intestinului subtire, unde are loc absorbtia nutrientilor elementari este afectata si permite trecerea substantelor nutritive prin tractul digestiv fara a fi absorbite. Consecinta directa e ca bolnavul experimenteaza disconfort gastrointestinal si eventual malnutritie. Dintre adultii nou diagnosticati cu aceasta boala, 75% sunt femei.
Simptomele bolii celiace include diareea, constipatie alternanta cu diaree, flatulenta, scaune unsuroase, balonare, creata, varsaturi, iritatii ale pielii, scadere in greutate, anemie, manifestari neurologice (posibile migrene, dureri de cap), oboseala, probleme de concentrare sau de memorie.
Intoleranta la gluten este diagnosticata prin recomandarea unei diete fara gluten, urmata de reintroducerea treptata a unor alimente ce contin gluten pentru a putea evalua corect imbunatatirile la nivelul starii de sanatate fizica asociata cu eliminarea sau reducerea glutenului din alimentatie. Unii indivizi cu intoleranta la gluten pot tolera o dieta cu un continut scazut de gluten sub supravegherea unui medic sau a unui dietetician. Alimentele la care persoanele cu boala celiaca sunt intolerante sunt cerealele care contin proteinele prolamina si glutelina (des intalnita ca gluten): grau, orz, secara si orice alt hibrid provenit din acestea.
Printre cerealele si legumele care sunt permise in dieta fara gluten se numara si orezul, porumbul, soia, cartofi, tapioca, fasole, mei, hrisca, sorg. Totusi, unele produse din magazine pe baza de hrisca sunt mixturi cu grau, de aceea e indicata citirea cu atentie a etichetei si evitarea lor atunci cand e cazul. Alte alimente permise sunt: legumele proaspete sau conservate fara aditivi ce contin gluten, lapte, carnuri neprocesate pui, peste, oua, fasole uscata, nuci si seminte. E recomandata consultarea unui dietetician pentru prescierea unei diete fara gluten, dar diversificata.
Care e utilitatea unei diete fara gluten?
Dieta fara gluten este utilizata de catre persoanele intolerante la gluten pentru a preveni afectarea intestinului subtire si a evita complicatii serioase pricum cancerul gastrointestinal, anemia si densitate minerala osoasa scazuta.
Beneficiile unei diete fara gluten
Dieta fara gluten reduce riscut de cancer si mortalitatea in randul persoanelor cu boala celiaca simptomatica. Pentru multe persoane care sufera de aceasta boala, dieta fara gluten va estompa simptomele bolii, ceea ce se traduce printr-o stare de sanatate buna ce poate fi obtinuta in cateva luni, de obicei (unele persoane se pot recupera si intr-un an).
Precautii:
Glutenul nu se gaseste doar in unele cereale, ci poate aparea si in supe, alimente procesate, dulciuri, marinate, sosuri, afanatori, esente etc. De asemenea, amidonul poate aparea ca excipient in medicamente, suplimente sau vitamine.
O persoana care adopta o dieta lipsita de gluten trebuie sa citeasca cu atentie etichetele produselor pe care le cumpara. Trebuie luat in calcul ca producatorii pot schimba oricand compozitia unui produs, transformandu-l dintr-unul fara gluten in unul cu gluten.
Dietele fara gluten pot fi dificil de urmat. Se recomanda ca la inceput sa se adopte un stil de alimentatie cat mai simplu bazat pe fructe proaspete, lapte, alimente neprocesate bogate in proteine: carne de porc proaspata, vita, pui si peste, oua, nuci, seminte si uleiuri vegetale fara aditivi. Ovazul (simplu, necombinat) consumat cu moderarie (o ceasca zilnic) poate fi o doza tolerabila pentru o persoana cu boala celiaca. Totusi, in multe cazuri, ovazul este contaminat cu grau in timpul cresterii, transportului, depozitarii etc. si poate contine urme de gluten. De aceea, inainte de introducerea lui in alimentatie, e bine sa consultati un dietetician.
Majoritatea berilor sunt facute pe baza de orz, iar unele sunt facute cu grau, prin urmare e mai bine sa fie evitate in dietele fara gluten. Exista beri din mei sau sorg ce pot fi consumate.
Produsele alcoolice distilate sunt, majoritatea lor, fara gluten. Daca sunt adaugate aditivi si colorante, sansele sa contina gluten sunt mai mari. Vinurile sunt, de regula, fara gluten.
Alimente de evitat
Alimente ce pot contine gluten
Alimente permise
Amidon
Aperitive reci
Carne neprocesata
Bulgur
Bauturi cu arome de fructe
Cartofi
Couscous
Bauturi din ciocolate
Condimente naturale
Esente
Bulion
Fasole uscata
Faina, graham
Carnuri procesate
Hrisca
Grau (sub orice forma)
Cartofi gatiti
In
Gris
Chipsuri, tortilla
Lapte
Malt
Dressinguri de salata
Legume
Orz
Dulciuri
Manioc
Otet
Frisca
Masline
Ovaz
Fructe uscate
Mei
Secara
Iaurturi cu arome
Muraturi simple
Soia (inclusiv sos)
Maioneza
Mustar
Tarate (de grau sau de orz)
Orezul brun
Nuci neprocesate
Praf de copt
Orez
Prajituri cu orez
Oua
Siropuri
Pasta de tomate
Sosuri
Peste neprocesat
Substitute de cafea
Porumb
Susbtitute de oua
Seminte
Unt de arahide
Sorg
Sos de soia fara gluten
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateE foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Comentarii