Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale integrale, legume, zarzavaturi si fructe proaspete, nuci, seminte, peste sau fructe de mare, carne de pasare si evita acele alimente care agraveaza inflamatiile: cereale rafinate, porumbul, produse lactate grase, carnea rosie, cofeina, alcool, alune, zahar, grasimi saturate si transsaturate.
Ce este inflamatia?
Inflamatia e o reactie a tesuturilor localizata la o vatamare, cauzata fie de infectii bacteriene sau virale, trauma, chimicale, caldura excesiva sau orice alte cauze ce pot conduce la iritatii. Acestea determina tesuturile sa elibereze substante ce conduc la schimbari structurale, proces ce poarta numele de inflamatie. Principalele substante pe care le secreta tesuturile ce conduc la inflamatii sunt: histamine, serotonina, limfokine etc.
Afectiuni asociate cu inflamatiile cronice
Inflamatiile au fost asociate cu afectiuni precum: artrita, boli cardiace, diabet, atacuri cerebrale, astm, alergii, sindrom al colonului iritabil, obezitate, stres cronic, probleme cu somnul, Alzeimer, hipertensiune arteriala etc. Tratamentele antiinflamatorii generale include relaxare, exercitiu fizic moderat (mersul de jos, de exemplu), controlul asupra greutatii corporale si medicamente menite sa reduca inflamatia si sa diminueaze durerile acolo unde ele exista (ibuprofen, aspirina etc.).
Alimente care reduc inflamatiile cronice
Multi specialisti in nutritie recomanda diete persoanelor care sufera frecvent de inflamatii. Acestea ajuta sistemul imunitar sa raspunda intr-un mod mai eficient problemelor care-l pun la incercare. Dietele cu efecte antiinflamatorii nu sunt menite doar sa reduca inflamatiile deja existente, ci sa si micsoreze riscul dezvoltarii unor boli cronice.
Cerealele integrale
Cerealele integrale si alimentele produse din ele au fost asociate cu o scadere a concentratiei de markeri inflamatorii si cu o crestere a nivelurilor de adiponectina.
Legume
Dietele bogate in legume sunt legate de concentratii scazute ale proteinei C reactiva. Principalele legume ce au acest efect sunt fasolele.
Nuci si seminte
Nucile si semintele sunt bogate in grasimi nesaturate si alti nutrienti cu efecte antiinflamatorii. Consumul regulat de nuci si seminte este asociat cu un risc mai scazut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2. Introduceti in alimentatie nuci, samburi de dovleac sau seminte de in si consumati-le crude si fara sare.
Zarzavaturi proaspete
Zarzavaturile proaspete sunt surse de beta-caroten, vitamina C si alti antioxidanti recunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce afectarea celulara si pentru efectele lor antiinflamatorii. Mai mult de 3 portii de zarzavaturi pe zi pot face minuni.
Fructe proaspete
Flavonoizii din fructe, alaturi de celelalte componente, sporesc efectul antioxidant al vitaminei C, de aceea e bine sa consumati 2-3 portii pe zi.
Peste si fructe de mare
Pestii uleiosi precum hering, macrou, somon si crap sunt surse excelente de acizi grasi omega3, la fel ca midiile si molustele comestibile. Includerea acestora de 3 ori in alimentatia saptamanala este recomandata.
Produse din soia
Isoflavonii din soia au puternice proprietati antiinflamatorii. Adaugati in alimentatie produse din soia: boabe, lapte de soia, sos de soia, ulei de soia, tofu etc.
Uleiuri
Uleiul de canola si uleiul extra virgin de masline sunt direct corelate cu diminuarea inflamatiilor. Este recomandata folosirea cu moderatie a acestor uleiuri in alimentatie.
Carne slaba de pasare
Proteinele sunt utilizate de catre organism pentru a repara celule, pentru a construi anticorpi, enzime si hormoni. Carnea de pasare slaba a fost asociata cu un nivelul scazut al markerilor ce tin de inflamatii.
Apa
Apa este substanta esentiala functionarii organismului. Constituie un mediu in care se produc procesele chimice, dilueaza toxinele si ajuta la eliminarea lor. Apa ajuta la formarea ingerarea, absorbtia si transportul nutrientilor cu efect antiinflamator.
Ierburi si condimente
Condimentele si ierburile aromatice fac subiectul cercetarilor cu privire la efectele lor antiinflamatorii, cu atat mai mult cu cat pot fi folosite pentru a inlocui din alimentatie ingrediente nedorite precum grasimi saturate, zahar in unele cazuri etc.
Alimente care intensifica inflamatiile
Fireste, exista suficiente alimente care ne ataca zilnic organismul: cerealele rafinate, carnea rosie, untul, carnuri procesate, produse lactate grase, dulciuri, pizza, cartofi prajiti, grasimi hidrogenate, bauturi carbogazoase racoritoare. O alimentatie bocata in aceste produse este in mod direct corelata cu o crestere a nivelurilor de proteine C-reactive din sange, si implicit, de risc ridicat de dezvoltare a unor afectiuni cronice, a obezitatii si a cancerului. Grasimile saturate si transsaturate folosite in prepararea si procesarea anumitor alimente, carnea procesata precum cea din mezeluri au fost asociate cu un nivel ridicat de inflamatii si afectiuni cronice.
Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoaraUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Comentarii