Diabetul si consumul de sare

Diabetul si consumul de sare

Legatura dintre diabet si consumul de sare este una indirecta, studiile dovedind ca ingerarea clorurii de sodiu (sarea de bucatarie) are efecte directe asupra tensiunii arteriale, ridicand-o, iar aceasta, la randul ei, este responsabila pentru multe din complicatiile pe care bolnavii de diabet le manifesta.

Cunoscute fiind aceste efecte ale sarii, producatorii au inceput sa furnizeze alternative la alimentele cu sare, oferind celor care le solicita mancaruri "fara sare" sau "cu o cantitate redusa de sare".

Cele doua componente ale sarii: clorul si sodiul sunt responsabile (impreuna cu potasiul) pentru pastrarea echilibrului lichidelor din organims, prin urmare, nici unul din aceste minerale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Studiile au demonstrat ca pentru persoanele sanatoase, cantitatea de sare necesara zilnic este de o lingurita rasa. Majoritatea insa consuma mult mai mult de atat, intrucat apelam deseori la alimente procesate: branzeturi, conserve, produse din carne – care, de regula, sunt tratate cu multa sare pentru conservare.

Cum puteti tine sub control cantitatea de sare din organism:

Gatiti fara sare si gustati mancarea supa ce ati termina procesul. S-ar putea sa aveti supriza sa constatati ca e suficient de gustoasa si fara sare sau ca-i trebuie foarte putin. Daca testati mancarea in mai multe etape, veti fi tentat sa mai adaugati sare la fiecare gustare.

Obisnuiti-va sa savurati mai mult alte condimente: busuioc, marar, dafin, menta, patrunjel, rozmarin, cimbru, tarhon etc. Acestea pot inlocui cu succes efectul sarii.

Cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati si evitati-le, pe cat posibil, pe cele cu continut de sare si alegeti pe cat posibil pe cele fara sare.

Interesati-va de continutul de sodiu din apa pe care o beti.

Consumati alimente bogate in potasiu: portocale, banane, mango, mazare si fasole uscate etc. intrucat acestea ajuta la eliminare sodiului prin urina. Nu trebuie sa luati suplimente de potasiu (vitamine sau alte pastile), decat daca vi le prescrie medicul. Excesul de potasiu din organism poate cauza greata sau varsaturi.

Inlocuiti sarea

Bucurati-va de aromele naturale ale altor condimente.

In supe, alegeti in locul sarii cimbru, busuioc, patrunjel, dafin, sovarv.In salate, folositi: marar, patrunjel, busuioc, tarhon.La peste, utilizati busuioc, marar, chimen, cimbru, rozmarin.La carne de pasare: salvie, cimbru, patrunjel, rozmarin, busuioc.Pentru paste: busuioc, cimbru, oregano, patrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
2
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Tarta cu fructe de padure
Bucataras.RO

Tarta cu fructe de padure

Daca nu v-am convins inca ce mult ne place combinatia de branza dulce cu fructe ia uitati-va aici.

Tarta cu fructe de padure
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti