Anxietate si alimentatie - cum sa combati anxietatea prin alimentatie?
In discutiile despre anxietate si alimentatie se constata patru directii principale: in primul rand, anxietatea ar putea fi cauzata de schimbarea unei diete, in al doilea rand, ceea ce mancam poate influenta intensitatea starilor anxioase resimtite, in al treilea rand, anxietatea poate afecta modul in care organismul tolereaza hrana si in ultimul rand, atunci cand anxietatea este tratata prin medicatie, aceasta poate cauza intoleranta la diverse alimente.
Cercetarile efectuate scot din ce in ce mai mult la lumina corelatii intre alimente si afectiuni psihice. Unii specialisti sustin chiar ca boli grave precum schizofrenia si depresia severa pot fi tinute sub control cu ajutorul unei diete potrivite. Specialisti din Londra au descoperit o legatura foarte puternica intre afectiuni psihice si alimente, in special cele bogate in acizi grasi Omega 3, acizi care influenteaza nivelul serotoninei din creier cauzand depresii. S-a constat ca rata depresiei in Noua Zeelanda este cu mult mai mare decat in Japonia, de exemplu, pentru ca locuitorii tarii asiatice au o dieta mult mai bogata in peste (ce contine acizi grasi) spre deosebire de locuitorii Noii Zeelande care au o alimentatie bazata in special pe carne rosie.
De evitat:
Cafeina - in orice forma (cafea, ceaiuri, bauturi racoritoare etc). Aceasta accentueaza starile anxioase, prin urmare este preferata inlocuirea ei cu ceaiuri, in special cel de musetel, care are efect calmant.Deshidratarea cronica - poate fi evitata prin ingerarea de lichide in cantitati normale.Carbohidrati rafinati - paine alba, dulciuri, ciocolata, bauturi acidulate etc.Grasimile si uleiurile pentru ca se digera greu (acestea pot fi inlocuite cu succes de uleiul de masline in cazul in care este absolut necesara frigerea alimentelor).Alcoolul care are efecte de deprimare.
De urmarit:
Alimentarea prin mese mai mici si mai frecvente care sa mentina constant nivelul glicemiei;Fructe si legume cat mai multe pentru vitaminele si mineralele pe care le contin. Deseori sunt si o sursa importanta de fibre.Carbohidrati nerafinati precum grau, orz, ovaz, secara, orez, cereale mixte etc.Cresterea proteinelor mancate prin introducerea in alimentatie a carnii de peste, de pasare, oua, lapte, branza, iaurt, nuci, seminte sau fasole.Suplimentarea alimentatiei cu vitamine si minerale (acolo unde exista carente).
O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...
Negresa - irezistibil de gustoasaTocănița de hribi cu legume este o explozie de arome și texturi, perfectă pentru a încânta papilele gustative chiar și...
Tocanita de hribi cu legume - mancare vegana sau de postSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorEste un sos dulce deosebit de bun langa un chec sau cu pancakes. Se face usor si se pastreaza in frigider .
Lemon CurdReteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...
Clafoutis cu capsuniIata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Comentarii