Diabetul si consumul de sare

(0)

2008-11-12 00:00:00

Legatura dintre diabet si consumul de sare este una indirecta, studiile dovedind ca ingerarea clorurii de sodiu (sarea de bucatarie) are efecte directe asupra tensiunii arteriale, ridicand-o, iar aceasta, la randul ei, este responsabila pentru multe din complicatiile pe care bolnavii de diabet le manifesta.

Cunoscute fiind aceste efecte ale sarii, producatorii au inceput sa furnizeze alternative la alimentele cu sare, oferind celor care le solicita mancaruri "fara sare" sau "cu o cantitate redusa de sare".

Cele doua componente ale sarii: clorul si sodiul sunt responsabile (impreuna cu potasiul) pentru pastrarea echilibrului lichidelor din organims, prin urmare, nici unul din aceste minerale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Studiile au demonstrat ca pentru persoanele sanatoase, cantitatea de sare necesara zilnic este de o lingurita rasa. Majoritatea insa consuma mult mai mult de atat, intrucat apelam deseori la alimente procesate: branzeturi, conserve, produse din carne care, de regula, sunt tratate cu multa sare pentru conservare.

Cum puteti tine sub control cantitatea de sare din organism:

Gatiti fara sare si gustati mancarea supa ce ati termina procesul. S-ar putea sa aveti supriza sa constatati ca e suficient de gustoasa si fara sare sau ca-i trebuie foarte putin. Daca testati mancarea in mai multe etape, veti fi tentat sa mai adaugati sare la fiecare gustare.

Obisnuiti-va sa savurati mai mult alte condimente: busuioc, marar, dafin, menta, patrunjel, rozmarin, cimbru, tarhon etc. Acestea pot inlocui cu succes efectul sarii.

Cititi cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati si evitati-le, pe cat posibil, pe cele cu continut de sare si alegeti pe cat posibil pe cele fara sare.

Interesati-va de continutul de sodiu din apa pe care o beti.

Consumati alimente bogate in potasiu: portocale, banane, mango, mazare si fasole uscate etc. intrucat acestea ajuta la eliminare sodiului prin urina. Nu trebuie sa luati suplimente de potasiu (vitamine sau alte pastile), decat daca vi le prescrie medicul. Excesul de potasiu din organism poate cauza greata sau varsaturi.

Inlocuiti sarea

Bucurati-va de aromele naturale ale altor condimente.

In supe, alegeti in locul sarii cimbru, busuioc, patrunjel, dafin, sovarv.In salate, folositi: marar, patrunjel, busuioc, tarhon.La peste, utilizati busuioc, marar, chimen, cimbru, rozmarin.La carne de pasare: salvie, cimbru, patrunjel, rozmarin, busuioc.Pentru paste: busuioc, cimbru, oregano, patrunjel.

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Alte articole