Cum sa intretinem ceaunele
2009-08-19 00:00:00
Ceaunul este un vas de tuci, de forma emisferica, ce are, de obicei, doua toarte unite printr-un maner si este folosit pentru fierberea mamaligii sau a altor mancaruri.
Cum calim un ceaunInainte de prima utilizare, ceaunul ar trebuie "calit". Acest proces se refera practic la prajirea unei pelicule de ulei pe toata suprafata interioara a ceaunului, pelicula care in urma procesului termic capata consistenta unui lac care are mai multe efecte: in primul rand, impiedica ruginirea metalului. In al doilea rand, se formeaza o pelicula antiadeziva ce va face facilita ulterior curatarea vasului.
Instructiuni de calire:
Spalati, clatiti si apoi uscati ceaunul. Ungeti-l apoi pe interior cu putina grasime solida (precum margarina), inclusiv capacul, acolo unde e cazul.Puneti-l in cuptor, la o temperatura de 150 grade celsius si lasati-l aproximativ o ora. Nu va impacientati daca iese fum, e parte a procesului. Deschideti geamurile si aerisiti.Dupa ce s-a racorit ceaunul, stergeti excesul de grasime si puneti un prosop de hartie pe peretii ceaunului, cu capetele iesind de sub capac, pentru a asigura o oarecare circulatie a aerului. Astfel, va fi absorbit intreg excesul de grasime.La primele 3-4 utilizari ale ceaunului dupa calire e bine sa evitati sa gatiti in el mancaruri acide (precum sucul de tomate) sau mancaruri foarte dulci (deserturi). Stratul protector care se obtine prin calire nu s-a stabilizat, astfel de mancaruri putand sa-l distruga inainte de a intari complet.
Cum curatam ceaunul?
Sfaturi utile:
Nu folositi detergent de vase (se poate impregna in metal, transferandu-se apoi in mancaruri, alterandu-le gustul).Nu utilizati spalatoare de sarma (acestea pot indeparta stratul antiadeziv obtinut prin "calire").
Alte articole
Rusaliile si Mosii de vara: traditii si preparate culinare
Cum sa prepari papanasi dupa o reteta de Radu Anton Roman
Care sunt alimentele nesanatoase pe care romanii le consuma din ce in ce mai mult
15 retete de aperitive festive pentru masa de Revelion
Superstitiile si obiceiurile culinare ale romanilor pentru noaptea de Revelion
Cum sa pregatesti cea mai buna toba si cea mai buna piftie pentru Craciun - 10 retete
Cum sa faci sarmale ardelenesti si muntenesti ca Radu Anton Roman
Cum sa faci cozonac dupa reteta lui Pastorel Teodoreanu
-
Spaghete cu kaizer si legume la cuptor
Usor de gatit / Autor: madi_marin
-
Pasca cu aluat de cozonac
Concurs - Reteta Lunii / Autor: mirela0911
-
Drob de pui in aluat de foietaj
Concurs - Reteta Lunii / Autor: mirela0911
-
Chiftele in foi de ceapa invelite in jambon
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Clatite cu branza si jambon
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Cozonac unguresc
Retete pentru sarbatori / Autor: dantes