Cum se pot coace cartofii

(0)

2012-02-29 00:00:00

Cartoful este una din legumele cel mai des intalnite in alimentatia oamenilor.

Este foarte versatil, poate fi gatit in numeroase moduri si in plus, aduce si un numar important de nutrienti la fiecare inghititura. Mai jos vom prezenta cateva metode simple si sanatoase prin care putem coace cartofii, obtinand o garnitura, poate chiar o intreaga masa cat mai rapid.

Cum se pot coace cartofii

Cartofii rosii constituie alegerea perfecta atunci cand vreti sa-i preparati prin coacere.

Dupa ce ati ales materia prima, trebuie sa parcurgeti cateva etape pregatitoare, independente de modul in care decidem sa ii pregatim in final:

Curatati bine cartofii utilizand o periuta si apa rece. Ati putea folosi si un burete de vase, curatand cartofii cu partea abraziva, insa aveti grija sa nu indepartati intreaga coaja.Utilizand o furculita, intepati cartoful adanc, de jur imprejur. Aproximati 6 12 intepaturi sunt necesare, numarul variind in functie de dimensiunea cartofului. Acestea ajuta aburul sa se evapore in timpul coacerii.Dupa ce ati curatat si ati intepat cartofii, uscati-i cu un prosop de hartie.

Odata efectuati acesti pasi, ramane sa decideti cum vreti sa-i coaceti:

1. Coacere simpla in cuptor

Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Ungeti cu putin ulei (preferabil de masline) cartofii, apoi puneti-i in cuptor pentru 1 2 h (in functie de marimea cartofilor). Coaja ar trebuie sa fie maro aurie si usor crocanta, iar cartoful ar trebui sa poata fi zdrobit cu usurinta. Miezul trebuie sa fie moale. Desfaceti cartoful in doua, puneti toppingul preferat (branza, smantana, cascaval etc.) si apoi savurati-l.

Avantaje:
Prin aceasta metode, cartoful pastreaza o mare parte din nutrienti.
Dezavantaje:
Timp de preparare ridicat

2. Coacere in folie de aluminiu


Cum se pot coace cartofiiPentru cei care prefera cartofii copti cu o coaja mai moale si mai putin crocanta, exista varianta coacerii in folie de aluminiu. Aceasta va impiedica aburul sa se evapore in totalitate, rezultand o textura mai putin deshidratata. Pentru asta, trebuie infasurati strans in folie de aluminiu cartofii pregatiti ca mai sus. Preincalziti cuptorul la 220 grade si coaceti-i pentru 55-60 de minute sau pana cand ii puteti intepa cu o furculita fara a intampina rezistenta.

Avantaje:
Prin aceasta metode, cartoful pastreaza o mare parte din nutrienti.
Dezavantaje:
Timp de preparare destul de ridicat

3. Coacere in cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde constituie varianta cea mai rapida de coacere a cartofilor. Pentru a va spori sansele obtinerii unui produse delicios, trebuie sa urmati cativa pasi:
Infasurati cartofii in prosoape de hartie umede (asta ajuta cartoful sa-mi pastreze sucul propriu si impiedica micsorarea lui). Asesati-l pe o farfurie apoi puneti-l in cuptorul cu microunde.

Alegeti timpul de coacere la o putere de 1200W: estimati 3 minute pentru un cartof mic, 4:30 pentru un cartof mediu, 6 minute pentru unul mare si 7-8 minute pentru un cartof foarte mare. Mariti timpul cu 2/3 atunci cand puneti mai multi cartofi in cuptor.

Puterea la care se coc cartofii poate fi ajustata. Daca cartofii dupa coacere sunt uscati pe exterior, iar mijlocul este crud, inseamna ca folositi o putere prea mare.

Opriti cuptorul cu microunde cand cartofii sunt suficient de moi, mijlocul fiind inca putin ferm. Lasati cartofii 5 minute pentru a permite continuarea coacerii cu ajutorul caldurii captive in straturile interioare. Acest lucru ajuta la obtinerea unui cartof pufos in interior si nedeshidratat la exterior. Daca il inveliti in folie de aluminiu dupa ce-l scoateti din cuptorul cu microunde, acest proces de coacere latenta va fi accelerat.

Avantaje:
Timp de preparare foarte scurt
Dezavantaje:
Combinatia ideala de putere/timp de coacere necesita mai multa practica decat in cazul coacerii in cuptoare conventionale.