Cereale ce contin gluten

Cereale ce contin gluten

Ati experimentat vreodata dureri de stomac, balonare, dureri de cap, dificultati de concentrare, oboseala, constipatie, diaree, nervozitate, pierderea parului, dureri articulare, anemie etc. fara nici un motiv aparent? Daca da, e posibil sa fie din cauza ca organismul vostru nu tolereaza glutenul si e indicat sa-l evitati.

Cand e recomandata evitarea consumului de gluten?
Persoanele care sufera de boala celiaca si de sensibilitate idiopatica la gluten trebuie sa-l scoata din alimentatie. Mai nou, exista multe voci care sustin ca si persoanele sanatoase ar trebui sa evite sau macar sa diminueze consumul de gluten, dar asta e o alta discutie, pe care o vom aborda intr-un articol viitor.

Ce este glutenul?
Termenul defineste un grup de proteine care in teorie, se gasesc doar in grau. In practica insa, In practica, "gluten" a devenit termenul generic pentru orice tip de proteina care poate cauza simptomele descrise mai sus.

In realitate, prolaminele sunt cele care ne impiedica sa mancam o anumita cereala atunci cand suferim de intoleranta la gluten. Fiecare dintre cerealele interzise contine o astfel de prolamina: graul contine gliadina, secara contine secalina, iar orzul contine hordeina.

Cereale interzise celor cu intoleranta la gluten:

GrauSecaraTriticala (incrucisare intre grau si secara)OrzOvaz*

* In teorie, ovazul este tolerat de cei ce incearca sa evite glutenul. In practica insa, ovazul prezinta un risc ridicat de contaminare, pentru ca este deseori cultivat pe aceleasi terenuri pe care in prealabil a fost cultivat grau. Prin urmare, desi nu contine gluten, ovazul poate fi contaminat la locul de crestere sau in timpul procesului de transportare si prelucrare. Acesta e motivul pentru care ovazul e de multe ori pe lista cerealelor interzise.

Ce mai contine gluten?
Pe langa cerealele mai sus mentionate, mai exista si cativa derivati ai acestora care trebuie evitati:

GrisulCuscusTarate


Ce este boala celiaca?

Boala celiaca este o afectiune autoimuna care impiedica intestinele sa prelucreze alimentele ingerate. Are o gama vasta de simptome, principalele fiind cele legate de malabsorbtie: diaree cronica, scaderea in greutate, dureri abdominale. Insa, o mare parte din cei ce sufera de boala celiaca nu prezinta aceste simptome gastrointestinale, ci simptome conexe, cum ar fi: anemie, dureri articulare, oboseala cronica, leziuni ale pielii, probleme neurologice si comportamentale.

Ce este sensibilitatea idiopatica la gluten?
Sensibilitatea la gluten este similara in simptomatologie bolii celiace, insa nu presupune un proces autoimun, prin urmare, nu deterioreaza in nici un fel intestinele. In ultimii ani s-a constatat ca sensibilitatea idiopatica la gluten este mai raspandita decat boala celiaca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie