2011-11-04 00:00:00
Gatitul, ca multe alte activitati ce ne preocupa in copilaria timpurie, constituie o maniera prin care copiii investigheaza, manipuleaza, pun intrebari, descopera raspunsuri, toate intr-un stil propriu. Prin urmare, atunci cand gatiti implicandu-i si pe cei mici, rolul vostru se schimba din lider, in coordonator. Sunt responsabili pentru oferirea unui spatiu sigur in care copiii sa investigheze ce-i intereseaza.
Copiii pot invata multe doar participand la prepararea mancarii. Totusi, puteti structura procesul de invatare prin accenturarea unor anumite concepte si aptitudini. De exemplu, taiatul unul fruct poate deveni un joc de vocabular atunci cand le solicitati copiilor sa numeasca un numar cat mai mare de adjective care sa descrie gutuiul pe care tocmai il taiati.
Gatitul mai este util si in furnizarea experimentelor matematice, care le ofera copiilor sansa de a aplica pe exemple reale aptitudinile pe care le detin. Cand copiii gatesc, isi exerseaza cunostintele de matematica prin:
Masurare – adaugand o cana de faina sau o lingura de sare atunci cand fac clatite, ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele de mai mult sau mai putin.Numarare – Cand copiii se uita la o reteta pentru a vedea cate linguri de lapte trebuie adaugate sau cate felii de pere sunt necesare, aceste numere capata un inteles practic pentru ei.Sortare – In timpul gatitului, copiii pot sorta ingredientele dupa culoare, dupa caracteristici – de exemplu, condimentele sunt puse intr-un loc, lactatele in altul etc. E bine sa utilizati aceste ocazii pentru a discuta cu cei mici despre nutritie.Potrivire – Cand ati terminat de gatit si sunteti pe cale sa strangeti ustensilele pe care le-ati folosit, lasati-i pe copii sa le aseze pe categorii.Daca sunt acceptati in bucatarie, copiii mai sunt antrenati in: