2005-10-10 00:00:00

Teoretic vorbind, BMI reprezinta rezultatul unui calcul matematic care tine cont de greutatea si inaltimea unei persoane. Practic, acest indice se refera la cantitatea de grasimea existenta in organismul uman si este folosit pentru a se stabili daca o persoana are greutatea normala, este sub- sau supraponderala.

De mentionat este faptul ca acest BMI se interpreteaza diferit in functie de varsta si de sex. Astfel rezultatele privitoare la copii vor fi diferite decat cele ce se refera la adulti. Aceasta se datoreaza faptului ca in cazul copiilor, grasimea din organism se tranforma pe masura ce cresc. De asemenea s-a observat ca organismul femeii contine mai multa grasime decat al unui barbat cu greutate si inaltime identica.

Una peste alta, specialistii sustin ca acest indice este foarte important in stabilirii sanatatii corpului. Este bine stiut ca un procent ridicat al grasimii din organism poate afecta sanatatea si chiar accelera unele boli. Printre acestea se numara: boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet, unele forme de cancer.De asemenea, un procent foarte ridicat al grasimii din organism poate cauza chiar moartea prematura.

Studiile au aratat ca o valoare a BMI-ului peste 30 creste riscul de moarte cu un procent cuprins intre 50 - 150 %. Este recomandat ca persoanele supraponderale, dar fara alti factori de risc precum colesterol ridicat sau hipertensiune arteriala sa adopte o forma de alimentatie rationala si sanatoasa care sa ii impedice sa mai castige in greutate. In cazul persoanelor supraponderale care prezinta acesti factori de risc se recomanda inceperea unui program activ de slabire.