5 salate delicioase si hranitoare pe care trebuie sa le incerci in aceasta vara

(0)

2015-06-15 00:00:00

O salata este metoda perfecta de a-ti potoli foamea si rasfata simturile in zilele caniculare de vara, cand mancarurile grele nu fac decat sa-ti amplifice starea de disconfort, cauzata de caldura de afara.

Retetele pe care vi le propunem mai jos merg de minune si la micul dejun, pranz sau cina. Totodata, sunt delicioase si usor de facut.

1. Salata cu smochine, prosciutto simozzarella

5-salate-delicioase-si-hranitoare-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-aceasta-vara-5.jpg
sursa foto si reteta:justataste.com

Reteta originala pentru aceasta salata este cu branzaBurrata (un sortiment de branza mozzarella umpluta cu smantana), dar la noi se gaseste mai greu, asa ca o puteti inlocui cu mozzarella simpla.

Ingrediente:

1/4 de ceasca de compot sau gem de smochine
8 felii de prosciutto
4 maini de frunze de rucola
otet balsamic si ulei de masline
250 de grame de mozzarella
4 smochine proaspete

Mod de preparare:

Compotul (sau gemul de smochine) se combina cu un sfert de ceasca de apa si se lasa intr-o tigaie la foc mic, pana se ingroasa.

Intr-un bol de salata se amesteca bine frunzele de rucola cu otetul balsamic si uleiul de masline. Pe un platou se intind feliile de prosciutto, peste care se pune amestecul de fruze de rucola cu otet balsamic si ulei de masline.

Branza mozzarella si smochinele se taie in felii si se imprastie deasupra frunzelor de rucola. Apoi se toarna sosul cald, obtinut din compotul de smochine.

2. Salata cu pepene rosu si pui

5-salate-delicioase-si-hranitoare-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-aceasta-vara-5.jpg
sursa foto si reteta:pinchofyum.com

Nu te-ai gandit niciodata ca pepenele rosu merge cu carnea de pui, nu? Odata ce incerci aceasta salata, vei reconsidera pepenele rosu.

Ingrediente:

1 ceasca de otet balsamic
1/2 kg de piept de pui
1 lingura de ulei de masline
4 maini de frunze de spanac
2 cesti de cubulete de pepene rosu
1/2 ceasca de cubulete de branza cu mucegai (blue cheese)
1/4 ceasca de migdale sfaramate

Mod de preparare:

Otetul balsamic se toarna intr-o tigaie si se lasa pe foc pana cand incepe sa prinda consistenta unui sirop.

Pieptul de pui se condimenteaza dupa gust si se da prin ulei de masline. Apoi se prajeste intr-o tigaie pana cand isi pierde culoarea roz de pe ambele parti. Se lasa 5 minute la racit si se taie in cubulete.

Intr-un bol se amesteca frunzele de spanac cu bucatile de piept de pui, cu pepenele rosu, branza cu mucegai, migdalelesfaramate si se stropeste cu "siropul" de otet balsamic. Se mai adauga ulei de masline dupa gust.

3. Salata de varza rosie, morcov si menta

5-salate-delicioase-si-hranitoare-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-aceasta-vara-5.jpg
sursa foto si reteta:mynewroots.org

Ingrediente:

3 linguri de ulei de masline
3 linguri de zeama de lamaie
1 lingura de miere
1 capatana de usturoi
1 lingura de scortisoara
1 lingura de praf de chimen
1 lingura de sare
140g de seminte de dovleac
1 kg de varza rosie
150g de smochine confiate
500g de morcovi
150g de menta
150g patrunjel

Mod de preparare:

Primele 7 ingrediente se baga intr-un blender si se amesteca bine, pana se obtine undressing de salata omogen.

Se ia varza rosie si se taie cat mai subtire. Morcovii se taie si ei in rondele subtiri si se amesteca cu varza rosie intr-un bol incapator. Menta si patrunjelul se spala bine, se taie marunt si se adauga in bol.

Semintele de dovleac se rumenesc intr-o tigaie si se adauga si ele in bol. Apoi, se toarna dressing-ul, se amesteca si se lasa 30 de minute la temperatura camerei.

4. Salata de noodles din dovlecei si avocado

5-salate-delicioase-si-hranitoare-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-aceasta-vara-5.jpg
sursa foto:katyskitchen.ca

Aceasta salata este perfecta pentru un pranz satios si sanatos.

Ingrediente:

3 dovlecei mici
1 rosie mare
1/2 avocado
1/2 legatura de patrunjel
1 capatana de usturoi
2 linguri de zeama de lamaie
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de busuioc uscat
1 lingura de nuci sfaramate

Modde preparare:

Dovleceii se taie in fasii foarte subtiri, in asa fel incat sa semene cu niste taitei / noodles. Pentru acest lucru, se poate folosi o razatoare. Se fierb taiteii din dovlecei timp de 2 minute.

Se strecoara si se pun intr-un bol. Se taie rosia si se adauga peste dovlecei.

Pentru dressing, se adauga intr-un blender urmatoarele ingrediente: avocado, patrunjel, usturoi, zeama de lamaie, ulei de masline, busuioc, nuci si apa. Se amesteca pana cand se obtine un sos omogen.

Se toarna dressing-ul obtinut astfel peste dovelcei si rosii. Se amesteca bine si se baga la frigider cateva ore. Se serveste rece.

5. Salata de sfecla, avocado si branza prajita

5-salate-delicioase-si-hranitoare-pe-care-trebuie-sa-le-incerci-in-aceasta-vara-5.jpg
sursa foto:foodiecrush.com

Ingrediente:

2 sfecle mari
1 ceapa rosie
1/2 ceasca de ulei de masline
2 linguri de otet balsamic
1 lingura de zahar
150g de branza de capra
1 ou
1/2 ceasca de faina
1/2 ceasca de pesmet
1 avocado
1/4 ceasca de fistic
50g de germeni de grau

Modde preparare:

Sfeclele se baga la cuptor si se lasa timp de o ora, pana se coc. Dupa ce se racesc, se curata si se taie cubulete.

Se amesteca uleiul de masline cu otetul balsamic, zaharul si ceapa taiata marunt. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.

2/3 din dressing se torana peste sfecla si se lasa la marinat.

Din branza de capra se fac mici sfere, care se dau prin faina, ou si pesmet. Se prajesc in ulei incins timp de 2 minute.

Se amesteca sfecla marinata cu avocadoul taiata cubulete si cu sferele de branza de capra taiate in jumatati. Se torana restul dressing-ului si se decoreaza cu germenii de grau si cu fisticul curatat.

Se serveste calda sau la temperatura camerei.