Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică pentru simturi. Cu un aspect asimetric si farmecul sau rustic, aceasta tarta aduce în prim-plan gustul bogat si aromat al capsunilor proaspete, incorporate intr-o crusta crocanta si frageda.

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 gr de faina
  • 100 g de unt rece, cubulete
  • 2 linguri de zahar
  • Un praf de sare
  • 3-4 linguri de apa rece
  • Pentru umplutura :
  • 400 gr de capsuni, taiate în jumatati sau feliute
  • 2 linguri de zahar (sau după gust, in functie de dulceata capsunilor)
  • Sucul de la jumatate de lamaie
  • 1 lingura de faina sau amidon de porumb
  • Pentru glazura:
  • 1 ou, batut (optional)
  • Zahar pudra pentru presarat (optional)

Mod de preparare

Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul și sarea. Adauga untul si foloseste varfurile degetelor pentru a-l freca în faina pana când amestecul devine nisipos si nu mai sunt bucati mari de unt. Adauga apa rece, treptat, amestecand continuu, pana cand se formeaza un aluat omogen. Ai grija să nu adaugi prea multa apa. Infasurat în folie alimentara, lasa aluatul la frigider timp de cel putin 30 de minute sau pana cand este gata sa fie folosit.

Pregatirea umpluturii:
Intr-un bol mare, amesteca zaharul cu capsunile, sucul de lamaie si faina sau amidonul de porumb, pana cand capsunile sunt bine acoperite. Lasa deoparte pentru a se macera putin in timp ce pregatesti aluatul.

Asamblarea tartei:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Scoate aluatul din frigider si intinde-l intr-un cerc pe o foaie de copt. Nu trebuie să fie perfect rotund, doar facem tarta rustica. Asaza umplutura de capsuni in centrul aluatului, lasand aproximativ 5 cm de margini libere. Incepe să pliezi marginile aluatului peste umplutura, formand pliuri și lasand centrul descoperit, ca in poze.

Coacere:
Coace tarta in cuptorul preincalzit timp de 35-40 de minute sau pana cand crusta este aurie si umplutura este usor cazuta.

Servire:
După ce tarta a fost coaptă, las-o să se odihnească timp de câteva minute inainte de a o taia. Presara zahar pudra peste tarta calda sau serveste-o cu inghetata de vanilie sau frisca, daca doresti.

Daca v-a placut retetea noastra de tarta rustica cu capsuni, va recomandam sa aruncati un ochi si la aceste retete, pentru inspiratie: rulada cu capsuni - parfumata si delicioasa, rulada cu mascarpone si capsuni, tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie sau cheesecake fara coacere cu capsuni. Pofta buna!

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura

Vazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...

Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeura
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti