Salata in Bol de Lipie cu Piept de Curcan

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru doua portii
  • Pentru marinat:
  • bucata piept de curcan (aproximativ 400 g)
  • 1 l apa
  • 30 g zahar brun
  • 30 g sare kosher
  • 3 boabe de enibahar zdrobite
  • 1 lingurita melasa (optional)
  • 2 foi de dafin
  • 5 boabe de piper
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 crenguta mica de cimbru sau 1 lingurita cimbru uscat
  • 3-4 felii de chilli
  • Pentru glazura:
  • 2 frunze salvie
  • cateva frunze de rozmarin
  • 1 lingura patrunjel verde
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 bucata de ghimbir (echivalentul unei lingurite)
  • 20 g unt topit
  • 1 lingurita coriandru praf
  • Pentru dressing:
  • 1 lingurita mustar Dijon
  • 1 1/2 lingura otet balsamic
  • 50 ml ulei de masline extra virgin
  • sare de mare si piper proaspat macinat
  • Pentru asamblare:
  • 2 lipii preferabil de casa (cu diametru intre 30-40 cm)
  • 1/4 salata iceberg
  • 1 mana de salata mielului (sau o alta salata preferata) spalata si uscata
  • 1/2 fenicul taiat pestisori
  • cateva smochide deshidratate (fara conservanti) taiate felii
  • cateva migdale felii sau bucati prajite
  • rodie

Mod de preparare

Pentru marinat intr-o cratita puneti zaharul, sarea, melasa, enibahar, boabele de piper si 500 ml apa. Incalziti acestea pana zaharul si sarea sunt topite apoi lasati deoparte. Intr-un bol cu un dimametru mare puneti 1 l de apa si restul de ingrediente.

Dupa ce apa din cratita s-a racit turnati in bol, amestecati apoi puneti carnea. Acoperiti si lasati in frigider 4 ore. Scoateti bolul si mai lasati inca o ora la temperatura camerei.

Intre timp luati doua boluri mici termorezistente, ungeti pe dinafara cu ulei de masline apoi inveliti cu cate o lipie, puteti sa indoiti putin acestea in cateva locuri daca sunt mai mari. Acoperiti cu o folie de aluminiu incat sa nu sa desprinda lipiile.

Preincalziti cuptorul la 180°c (gaz 4). Puneti-le bolurile in cuptor (cu fundul in sus) 10 minute dupa care luati folia de aluminiu si mai lasati-le inca 5-7 minute. Lasati apoi sa se raceasca.

Scoateti pieptul de curcan, uscati-l cu un prosop de bucatarie si asezonati bine cu piper. Topiti untul dupa care puneti-l intr-un blender impreuna cu celelalte ingrediente pentru glazura si pulsati intr-o pasta fina. Ungeti carnea pe ambele parti.

Transferati intr-o tava cu folie de aluminiu. Coaceti la 200°c (gaz 6) aproximativ 15 minute sau pana cand are temperatura interna de 74 °c. Inainte sa taiati lasati sa stea deoparte 5-6 minute.

Desprindeti cu grija fiecare lipie de bol. Intr-un bol emulsificati bine ingredientele pentru dressing. Rupeti salata iceberg in bucati mici peste dressing, puneti feniculul si salata mielului. Amestecati bine acestea. Portionati in bolurile de lipie, presarati migdale, rodie, si smochine. Feliati carnea si aranjati peste salata.
*Daca pieptul de curcan nu are o grosime egala desfaceti acesta in partea cea mai groasa pentru ca acesta sa se gateasca uniform.
** Optional inainte de a scoate pieptul de curcan puteti tine sub grill 2-3 minute.

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Pulpa de miel la cuptor

Pasca Super Fina

Parteneri
Bucataras.RO

Briose cu capsuni (reteta video)

Dragii mei, pentru ca au aparut capsunile noastre romaneste dulci si zemoase, era imposibil sa nu profit de ele pentru a face...

Briose cu capsuni (reteta video)
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.