Painici Pufoase cu Sare si Coriandru

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -500 g faina
  • -130 ml lapte caldut
  • -1 lingurita zahar tos / brun
  • -25 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata (7 g)
  • -100 g unt,minim 80 % grasime
  • -2 oua
  • -1 lingurita sare
  • -2 linguri ulei de masline
  • -1- 2 galbenusuri usor batute cu 1-2 linguri lapte, pentru uns
  • -1 lingurita seminte de coriandru
  • - sare grunjoasa

Mod de preparare

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racit, ½ din cantitatea de lapte caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, ouale intregi batute cu restul de laptele caldut, faina cernuta si la sfarsit, drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat. Scoateti aluatul pe planul de lucru, framantati doar cat sa eliminati aerul din aluat si modelati-l sub forma de minge. Ungeti cu ulei, repuneti in masina de paine si setati inca o data programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ din cantitatea de lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit, 10- 15 min, la crescut. Turnati in adancitura facuta in mijlocul fainii cernute.

Adaugati ouale batute cu restul de lapte caldut, untul topit si racit, sarea presarata doar in zona cu faina si framantati un aluat elastic, care se desprinde de pe vas si mana. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, ungeti si aluatul cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul pe planul de lucru, framantati din nou, modelati-l sub forma de minge,
Ungeti cu putin ulei si lasati inca o data la crescut, acoperit, pana isi dubleaza volumul.
Puneti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in parti egale, in functie de cat de mari doriti sa fie painicile.

Rotunjiti fiecare bucata de aluat intre palme, presarati-le cu putina faina si asezati-le distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasati suficienta distanta intre ele pentru ca se vor umfla generos la copt.

Lasati in tava, la crescut pentru inca 20 min, la loc cald si fara curenti de aer. Ungeti cu galbenusurile batute cu lapte si presarati cu sare grunjoasa si seminte de coriandru. Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce acestea sunt coapte si frumos rumenite.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftelute marinate

"Retete de suflet" Pentru aceasta reteta am tras putin cu ochiul in curtea Oanei, doar ca ea le-a facut la Crock...

Chiftelute marinate
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj