Paine la Tava

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • faina alba tip 650
  • 1 kg
  • 1 ou
  • una lingura de ulei
  • zahar
  • un lingura
  • sare
  • drojdie de bere 20 gr

Mod de preparare

La acest preparat folosim metoda de lucru directa pentru a realiza un produs rapid si eficient.
Diferenta intre cele doua metode de lucru, metoda directa (framantat direct) si metoda indirecta (bass -maia-framantat) consta in timpul de lucru care reflecta alte consumuri specifice per produs.

Aeraam foarte bine faina prin cernere si facem acest lucru din timp sa putem aduce faina la temperartura camerei.

Pe marginea vasului in care framantam punem sare cat luam intre degete si presuram roata imprejurul vasului.

Facem o compozitie din ou zahar si ulei dupa care pregatim un litru cu apa la 40 de grade incercand sa evitam o temperartura mai mare. Facem o gaura in mijlocul fainii, turnam putina apa calda si mestecam bine drrojdia pana se formeaza ca o crema, o acoperim cu faina si lasam 10 min la dospit.

Dupa cele 10 min de dospire adaugam zaharul, oul si uleiul peste putina noastra maia si framantam cantitatea de faina ce o avem formand un aluat consistent, uscat. Ii dam un perdaf de faina, il acoperim si avem o prima dospire a aluatului de 20-25 de min.

Pregatim cuptorul inainte de modelare pentru a avea o temperatura eficienta (220 grade celsius).
Divizam aluatul nostru in 4 portii egale, din fiecare portie facen un fitil lung si rezulta pe masa 4 fitile. Pregatim tavile spre a le avea la indemana, le ungem cu ulei sau o alta grasime.

Rasucim cate doua fitile unul peste altul, le luam de capete si le asezam in tava unde or mai dospi cam 15 min la loc caldut.

Inainte de a le baga la cuptor le spoim cu bulamaci sau cu un ou frecat cu zahar si putina apa.
Durata de coacere nu trebuie sa depaseasca 50 de min iar daca se intampla trebuie imediat remediat acest fapt deoarece duce la defecte ale produsului.
La scoatere din coptor painea obtinuta se curata de praf si se depoziteaza in conditii cat mai adecvate.
Fiecare masa intinsa nu poate porni decat de la sare si paine. Nu vorbim de diferite categorii de figuranti unde nu exista paine nici de decor.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert cornulete fragede, cu gem de visine si caise

Stiţi cum este când ai vrea ceva bun, dar, în acelaşi timp, nu prea ai chef să te complici? Cam aşa a fost...

Desert cornulete fragede, cu gem de visine si caise
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj