Paine cu Lapte

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 500 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 9 g sare de mare fin macinata
  • - 50 g zahar pudra (eu am pus in compozitie 40 g zahar pudra - ajustati cantitatea de zahar dupa preferinte)
  • - 75 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 8,4 g drojdie uscata
  • - 295 ml lapte la temperatura camerei

Mod de preparare

- Faina, sarea, zaharul, untul si drojdia se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia).

- Se adauga laptele treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile pana cand intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat. Se formeaza un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau lapte in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).

- Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5 minute.
- Aluatul framantat se pune din nou in bol si se lasa sa dospeasca acoperit, intr-o incapere calduta, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.

- Se pune aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda (sau alungita, dupa preferinte).
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt / folie antiaderenta pentru copt.

- Se pune aluatul in tava pregatita, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade c.

- Se presara putina faina la suprafata aluatului si se cresteaza dupa preferinta.
- Se coace painea timp de 25 - 30 de minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”. Reteta de baza este cea a unei paini dulci, cu lapte (laptele da o aroma si o textura aparte painii) insa puteti sa reduceti cantitatea de zahar dupa preferinte.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu zmeura

Din categoria ,ador zmeura,am bagat o tarta,m-am inspirat din reteta Jamilei.

Tarta cu zmeura
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj