Paine cu bere

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 180 g faina integrala de grau
  • - 220 g faina alba de grau (eu am folosit BL-55 dar este preferabil sa folositi faina tip 650) proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru & tapetarea tavii
  • - 15 g sare fin macinata
  • - 7 g drojdie uscata
  • - 30 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 230 ml bere de calitate superioara la temperatura camerei (25 grade C)
  • - 1 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru pensularea tavii si foliei alimentare

Mod de preparare

- Se pun intr-un bol mare faina integrala, faina alba, sarea, drojdia (drojdia se aseaza la distanta de sare) si untul.
- Se adauga berea treptat si se framanta cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina din bol a fost incorporata.
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil.
- Se framanta aluatul timp de 7-10 minute (la final se obtine un aluat moale, cu suprafata fina, nelipicios).
- Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei timp de 2-3 ore (P.H. recomanda ca aluatul sa dospeasca timp de o ora).
- Se pensuleaza tava cu ulei si se tapeteaza cu faina.
- Se framanta putin aluatul pe suprafata de lucru, se modeleaza conferindu-i o forma alungita si se aseaza in tava pregatita anterior. Se acopera tava cu folie alimentara pensulata in prealabil cu ulei.
- Se lasa aluatul sa dospeasca la temperatura camerei timp de 2-3 ore (P.H. recomanda ca aluatul sa dospeasca timp de o ora).
- Se taie suprafata aluatului dupa preferinta (suprafata aluatului se poate taia si inainte de dospire).
- Se coace aluatul in cuptorul incins in prealabil la 200 grade C, timp de 30 minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.
- Painea se feliaza numai dupa racire.

Prajitura cu capsuni si bezea

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Tort rapid cu fructe

Daaa, știu că vor apărea și cârcoteli ;) dar uneori, ma adaptez stilului de viață modern.  E o...

Tort rapid cu fructe
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata