Paine Alba

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 750 gr faina normala (tip 55)
  • 2 lingurite de drojdie uscata (sau echivalentul a 30 gr drojdie proaspata)
  • 2 lingurita rase cu sare
  • 600 ml apa calduta
  • nu fierbinte

Mod de preparare

Intr-un castron mai mare amestecam faina cu drojdia şi sarea. Daca utilizam drojdie proaspata, o dizolvam in 100 ml de apa calda din cei 600 ml prevazuti initial, si o adaugam in faina odata cu restul apei.

Amestecam virtos ingredientele pina la omogenizare. Nu se framanta! Aruncam putina faina peste aluat ai acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut.

Lasam la crescut aluatul circa 2 ore. Daca temperatura ambianta e mai ridicata de 20°c, 1 ora jumatate e suficient, daca dimpotriva e mai rece, puteti lasa mai mult (eu am pus castronul in cuptorul stins). Aluatul va fi moale, lipicios si plin de bule de aer.

Dupa ce aluatul a crescut, incalzim cuptorul la 240-250°c. Dacă cratita, tava, tuciul, recipientul pe care il vom utiliza, are tendinta sa lipeasca, punem hartie de copt inainte de a pune aluatul, sau incingem vasul in cuptor in timp ce acesta se incalzeste, ca sa fie fierbinte in momentul in care puneti aluatul.

Cu o lingura sau spatula, dezlipim aluatul din castronul in care a stat la crescut si il rasturnam în recipientul in care il veti coace (eu am incins o cratita in cuptor). Punem un capac adaptat vasului, şi coacem acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor si de puterea lui).

Apoi scoatem capacul şi mai lasam sa se coaca descoperita inca 15-20 minute, scazand temperatura la 180-200°c. Painea de casa se incearca daca e coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasati cateva minute pe gratar in cuptor.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Rulada cu dulceata de visine

Din nou am ales să pregătesc un desert foarte simplu, asta şi pentru că azi urma să mai pregătesc ceva. Până la...

Rulada cu dulceata de visine
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj