Cum Se Pregateste O Varianta de Aluat Dospit Rapid

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 500 g aluat:
  • -400 g faina
  • -10 g praf de copt
  • -1 pahar lapte (in varianta de post folositi lapte de soia)
  • -3/4 pahar ulei
  • -2 linguri zahar
  • -¼ lingurita sare
  • -11 g drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • pahar de 300 ml

Mod de preparare

Cerneti faina impreuna cu praful de copt si tineti la indemana.

Separat, incalziti doar putin amestecul format din lapte, ulei, zahar, sare si amestecati pana ce se dizolva sarea si zaharul. Dati deoparte si lasati pana ajunge la temperatura camerei.

Adaugati drojdia si bateti cu telul pana ce aceasta este dizolvata.

Turnati cate putin peste faina si amestecati de fiecare data. La final trebuie sa obtineti un aluat mai moale si lipicios. In aceasta faza, nu fiti tentate sa adaugati mai multa faina pentru ca veti obtine un aluat prea tare, care nu va creste bine.

Scoateti pe masa de lucru infainata si framantati aluatul cca 1 min, adaugand treptat 2 maxim 3 linguri cu faiana. Aluatul este tot molcut si putin lipicios.

Puneti-l inapoi in bol, bolul intr-o oala mai mare cu apa calda spre fierbinte, a carei inaltime sa ajunga pana la ¼ din inaltimea bolului in care aveti aluat. Acoperiti totul cu un servet mai gros de bucatarie si lasati la dospit pentru 30 min, timp in care aluatul va creste repede si frumos.

Transferati aluatul din nou pe masa de lucru putin infainata, framantati inca 1 min, iar daca aluatul o cere (adica este uleios, dar inca putin lipicios), puteti adauga 1 maxim 2 linguri de faina.

Modelati aluatul sub forma de bila si lasati-l sa se odihneasca acoperit, 10 min, la temperatura camerei, apoi il puteti taia si modela dupa cum o cere reteta.

Puteti sa-l folositi la orice copturi la care se cere aluat dospit.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura Ole

Nicio zi fara ciocolata! De aceea, va prezint o prajitura delicioasa. Este printre cele mai bune prajituri pe care le-am...

Prajitura Ole
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti