Baigli

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -200 gr margarina sau unt 82%grasime
  • -500 gr faina
  • -150 ml lapte caldut
  • -70 gr zahar pudra
  • -10 gr drojdie
  • -2 galbenusuri
  • -coaja de la o lamaie bio
  • -putina sare (1 varf cutit)
  • -100 ml lapte
  • -1 plic vanilie
  • Umplutura :
  • -70 gr zahar
  • -250 gr nuca macinata
  • -70 gr stafide
  • -100 ml lapte
  • -250 gr mac macinat
  • -70 gr zahar
  • -1 lingurita extras vanilie

Mod de preparare

Aluatul :

In primul rand trebuie sa va spun ca, din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac.

Intr-un bol, punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete si cu mainile, le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.

Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam peste faina.
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie si putina sare.
Incepem sa framantam, adaugand treptat restul de lapte.
Cand avem un aluat compact, il scoatem din bol, pe masa de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute.
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru 30-40 minute.

Cat timp sta aluatul la frigider, pregatim umpluturile.

Intr-o cratita, punem laptele impreuna cu zaharul si stafidele, pe foc. Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba. Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam.
Procedam la fel si cu umplutura de mac.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate. O jumate o lasam pe blatul de lucru, iar pe cealalta o invelim din nou in folie de plastic si o punem la frigider.

Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il intindem (fara a mai pune faina pe blat, daca se poate ) intr-o foaie cat mai subtire.

Pe aluat, intindem nuca cat mai uniform si incepem sa formam cozonacul. Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu grija, cat mai strans. Cand ajungem aproape de capat, ungem marginea cu putin albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.

Asezam cozonacul in tava, il acoperim cu folie de plastic si il punem la frigider.

Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel.

Cand sunt gata amandoi, ii ungem cu galbenus de ou si ii punem la copt, in cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-40 minute.

Pentru a se pastra proaspetim dupa ce s-au racit, se invelesc in folie de plastic.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Rata pe varza dulce

Vaiiii ce deliciu a iesit.Nu mai mancasem carne de rata din copilarie.

Rata pe varza dulce
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj