Cum se Fierb Pastele Uscate

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -450- 500 g paste uscate
  • -minim 5 l apa
  • -sare (de regula, 10 g / 1 l apa) -ulei
  • in functie de felul pastelor folosite

Mod de preparare

1/ Puneti si aduceti in punctul de fierbere de 5 ori mai multa apa decat cantitatea de paste care trebuie pregatita. Adaugati sare.
* Sare se pune, de regula, 10 g / 1 l apa, dar daca sosul pe care il veti servi va fi sarat (cu ansoa, masline, etc) puteti pune mai putina.

* Specialistii recomanda ca pentru fierberea a 450- 500 g paste uscate sa se foloseasca o oala de minimum 6 l, care sa fie pe ¾ plina cu apa.

2/ Puneti pastele cand apa incepe sa fiarba si amestecati circular cu o lingura de lemn cu coada lunga, pana cand apa incepe sa fiarba din nou. Reduceti flacara, dar pastrati temperatura de fierbere, fara insa sa lasati apa sa clocoteasca.

* Pastele uscate se fierb relativ repede; timpul recomandat de producator este orientativ, prin urmare, trebuie sa verificati daca sunt fierte.

3/ Scoateti o bucata de pasta din apa, puneti-o in apa rece si apoi gustati. Consistenta trebuie sa fie dura, dar nu tare. Taiati sau rupeti pasta si verificati culoarea din sectiune- ea trebuie sa fie uniforma, fara zone albe.

* Cand pregatiti paste “ al dente “, acestea trebuie sa fie moi, sa se poata mesteca, dar sa aiba in mijloc o zona mai alba. Daca nu este asa, continuati sa le fierbeti inca un minut sau doua si testati din nou. Doar pastele uscate pot fi preparate “ al dente “ (cele proaspete se fierb uniform, sunt mai umede si se inmoaie). Pastele uscate se patrund mai incet, de la margini spre mijloc. Cand raman tari si se simt putin rezistente intre dinti, se numesc “ al dente “.

4/ Luati si puneti deoparte putina apa in care au fiert pastele (aproximativ 1- 2 polonice).
Scurgeti apoi pastele fierte printr-o sita si scuturati-o de cateva ori (pastele ar trebui sa fie inca putin umede).

Inainte de intrebuintare adaugati cateva linguri din apa oprita daca observati ca ele sunt prea uscate; le va adauga un plus de savoare.
* Aceasta apa cu amidon se intrebuinteaza pentru a regla consistenta pastelor si a sosului dupa ce au fost amestecate.

Serviti imediat.
Pastele uscate, asa cum sugereaza numele lor, sunt preparate prin deshidratare inainte de a fi puse in vanzare; de aceea timpul lor de gatire este mai indelungat decat al pastelor proaspete. Pastele uscate au putina apa in compozitie, prin urmare vor absorbi mai mult lichid cand vor fi preparate (apa, supa, lapte, etc).

Daca pastele uscate fierte le lasati intr-un vas cu apa fierbinte, ele vor absorbi de 8 ori mai mult lichid decat volumul lor si isi vor pierde gustul; de aceea trebuie sa urmariti fierberea lor si sa nu le lasati sa stea in apa in care au fiert.

Cu cat sunt mai mici pastele, cu atat vor fierbe mai repede.
Dupa ce fierb, pastele au tendinta sa se lipeasca una de alta; de aceea, dupa ce sunt scurse ele se pun imediat in sos (daca le veti consuma fierbinti), iar daca le folositi la o salata, trebuie sa le treceti sub jet de apa rece, sa le opriti fierberea, apoi le scurgeti si le amestecati cu putin ulei de masline.


Alte sfaturi:
- alegeti pastele in functie de mancarea pe care vreti sa o faceti sau gatiti mancarea in functie de pastele pe care le aveti la dispozitie;
- folositi un vas mare atunci cand puneti pastele la fiert pentru ca acestea au nevoie sa se miste atunci cand se fierb;

- cand gatiti, tineti cont de faptul ca pastele proaspete cresc putin in timpul fierberii, in timp ce cele uscate aproape isi dubleaza volumul in timpul gatitului;

- daca fierbeti paste pentru lasagna, adaugati in apa si 1 lingura de ulei; acesta le va impiedica sa se lipeasca, insa nu adauga ulei de masline sau ulei in general, in apa in care fierbeti altfel de paste, pentru ca uleiul va ajuta la formarea unui strat care va impiedica fierberea corecta si completa a pastelor;

- cand fierbeti pastele stati langa ele, avand grija sa nu se fiarba prea tare, pentru ca vor deveni cleioase si moi. Incearcati sa respectati timpul de fierbere specificat pe ambalajul pastelor. Daca vreti sa le impiedicati sa dea in foc, asezati o lingura sau furculita de lemn deasupra vasului in care fierb pastele;

- amestecati in paste o data sau de doua ori in timp ce se fierb si aveti grija ca toate pastele sa se afle in apa; sa nu ramana nici o bucatica in afara apei pentru ca ea nu se va fierbe si va ramane cu o consistenta tare;
- in cazul in care amestecati mai multe feluri de paste, incearcati sa folositi de acelasi tip, deoarece timpii de fierbere pentru fiecare gen de paste sunt diferiti;

- nu spalati sau clatiti pastele dupa ce le-ati luat de pe foc. Daca le treceti sub jet de apa le veti lua toata savoarea pe care au capatat-o prin fierbere;

- daca ati gatit prea multe paste, nu va faceti probleme, le puteti pune la frigider pentru cateva zile. Atunci cand le veti scoate, le puteti folosi in salate sau in amestec cu sosuri, pentru a obtine un fel de mancare in cel mai scurt timp.

Daca le veti pune la cuptorul cu microunde, ar trebui sa stiti ca este indicat sa le incalziti intr -un vas dreptunghiular, pentru ca acesta va permite o incalzire corecta si uniforma a pastelor. In cazul in care veti dori sa reancalziti lasagna, faceti-i cateva gauri in partea superioara, in care sa puneti putin lapte (va ajuta la inmuierea mancarii), iar deasupra asezati o folie alimentara, astfel incat caldura sa nu se risipeasca.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj