Malasolca in vas de paine

Portii
4
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 250 gr pastrama macrou
  • 200 gr burta de somon afumat
  • 300 gr file hering afumat
  • 6 cartofi
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita boia dulce de ardei
  • 1/2 lingurita boabe de piper
  • 200 ml apa
  • foi de dafin
  • Ingrediente pentru mujdei de usturoi:
  • 1 capatana de usturoi
  • 3 linguri smantana
  • 1 varf de cutit de sare
  • Ingrediente pentru vasul de paine si inca patru turte:
  • 1 kg.faina de grau
  • 1 lingura bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare
  • 2-3 linguri ulei
  • zer de la branza de vaci inchegata

Mod de preparare

Se clateste pestele si se pune intr-o tigaie in care s-au pus o lingura, doua ulei de masline, se pun cartofii curatati si taiati in trei, patru bucati, sare dupa gust, piper boabe, foi de dafin, boia de ardei dulce, apa; se acopera cu un castron de inox si se da tava la cuptor, intre timp se pregateste aluatul pentru vasul de paine. Am pus castronul de inox in cuptor sa se incalzeasca si sa nu se prinda aluatul de el.


Se pune faina intr-un vas, in alt vas se pune bicarbonatul de sodiu, sare, zer, se omogenizeaza compozitia de zer pana se topeste bicarbonatul si se toarna peste faina, se framanta un aluat suficient de tare, mai spre final se mai adauga 2 linguri de ulei si se continua framantarea sa se dezlipeasca aluatul de pe maini si de pe vas. Acest aluat se poate prelucra imediat dupa framantare. Este un aluat mai deosebit cu un gust aparte, doar cunoscatorii pot aprecia asa ceva, plus ca este foarte sanatos, regleaza PH-ul in organism. Cand eram copii si veneam de la munca campului, framantam acest aluat sa pregatim turte pentru o noua zi la munca campului.


Se rupe o bucata de alaut asa mai consistenta si se intinde sub forma de foaie rotunda, grosuta, cam de 1 cm, poate mai putin, se scoate castronul de inox pe pe tigaia din cuptor si se pune foaia de aluat peste castron, cat sa cuprinda castronul in intregime, ce este in plus, se indeparteaza cu un cutit usor. Se pune castronul peste tigaia cu peste si se lasa la cuptor pentru circa 50-60 minute, se incearca sa se vada daca coca este rumenita; daca este rumena, se scoate castronul cu coca si se lasa inca putin mancarea sa se rumeneasca, dupa care se opreste focul. Se lasa coca sa se raceasca si se indeparteaza usor castronul de inox, se pune mancarea in vasul de paine.


Se curata cateii de usturoi, taie in felii fine, se aputina sare si se paseaza usor pana cand se obtine o pasta fina, se adauga apoi smantana si se amesteca pana la omogenizare, se toarna peste mancare si se poate servi, rupandu-se cate o bucatica din vasul de paine.


Sa aveti pofta, dragilor!


Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei

Pastele chiar nu erau pe lista mea, dar de cand mi-am cumparat o carte de bucate al unui chef renumit din Grecia, mi-am...

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj