Meniu complet pentru Mosii de Vara

Portii
6
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
240 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru ciorba de verdeturi cu pui:
  • 2 pulpe de pui cu os
  • 1 kg spanac
  • 500 de grame salată verde
  • 4 cepe verzi
  • 6 fire de usturoi verde
  • sare, piper, după gust
  • 450 grame zarzavat pentru ciorbe congelat
  • 600 de grame cartofi noi
  • 1 litru borș
  • 660 de ml lapte covasit
  • 100 de ml smantana
  • câte 1/2 legatura de leustean, marar, rucola
  • 2 oua
  • ulei, untura, câte 2 linguri
  • 4 linguri de zahăr
  • Pentru mămăliga rapidă :
  • 300 de grame mălai grisat
  • 75 de grame făină albă
  • 1, 1/2 linguriță praf de copt
  • 2 ouă bătute
  • 1 lingura zahăr
  • 1 linguriță jumătate de sare
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță boia iute
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru sarmalele în foi de vită:
  • 500 de grame carne tocată amestec
  • 2 linguri untura, o lingura ulei
  • 2 morcovi rasi
  • 2 ardei capia tocati
  • 28 de frunze de viță de vie
  • 2 cepe mici roșii tocate
  • Ierburi aromatice:
  • cimbru, marar
  • 200 ml bulion
  • Apă, sare , piper
  • 50 de grame orez
  • Boia dulce, chimen, după gust
  • Pentru colac:
  • 200 de grame făină albă pentru pâine
  • 10 grame drojdie
  • 1/4 linguriță sare
  • O linguriță zahăr
  • 100 ml apă călduță
  • 40 de grame unt topit
  • 1 ou bătut
  • Semințe
  • Pentru budinca de orez cu sos de capsuni:
  • 100 de grame orez basmati
  • 500 de ml lapte
  • 63 de grame zahăr tos
  • Coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • 150 de ml smantana pentru frișcă
  • 1 linguriță de esența de vanilie
  • 3 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
  • Un praf de sare
  • 300 de grame capsuni
  • 4 linguri de zahăr brun
  • 4 linguri de apă
  • Mentă verde
  • O linguriță suc de lămâie
  • 550 de ml lapte

Mod de preparare

Recunosc că până acum nu am mai auzit de " Moșii de vară", dar, în calendarul catolic apare "pomenirea celor trecuti întru veșnicie" în sâmbăta care precede Rusaliile. Mi s-a părut cu atât mai interesantă tema aleasă, așa că am decis să gătesc mâncăruri care îmi aduc aminte de sat, de viața simplă , dar grea, de la țară, de bunici, de copilăria mea fericită și de gustul proaspăt și aromat al bucatelor care umpleau masa la sărbători ori reuniuni de familie...
Am ales să prepar un borș de verdeturi, chit că în zona din care provin, ciorbele de acest gen nu conțin borș sau alte legume, se acresc cu lapte bătut sau "zamatisa", în termeni populari, se fierb ouă în zeama pregătită, se servesc cu multe ierburi aromatice, fire de usturoi verde și cu o mămăligă rumena sau boturi umplute cu caș proaspăt.
Rețeta mea e o improvizație personală și începe cam așa:
Puiul se cresteaza, se asezoneaza.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt, se calesc în untura cu ulei, se adaugă puiul după 5 minute, se mai calesc toate 10 minute, apoi se sting cu vreun litru de apă și se fierb preț de 30 de minute.
Se adaugă legumele congelate și cartofii spălați, curățati și feliati, încă puțină apă, o lingura de sare, se mai fierb toate 20 de minute. Urmează salata verde și spanacul feliate julien. Se lasă încă vreo cinci minute să fiarbă. La final, se adaugă borsul încălzit împreună cu laptele covasit, zahărul, pentru echilibrarea gustului, se mai dau 2, 3 clocote și se asezoneaza.
Se servește cu un sos din smantana, sare, ierburi tocate mărunt, ouă posate 3 minute, în apă fiartă cu puțin oțet.
Pentru mămăliga rapidă, pur si simplu amestecăm ingredientele lichide cu cele solide, le coacem într-o tavă unsa cu unt 50 de minute, la 190 grade Celsius.
Pentru sarmalele în foi de vită, se spală și se oparesc foile 10 minute în apă clocotita cu o linguriță de sare.
Pentru umplutura, se calesc în untura și ulei ceapa tocată 5 minute, morcovii și ardeii, idem, se mai adaugă verdeturile tocate, 50 grame orez, se asezoneaza, se poate condimenta, după gustul fiecăruia cu boia, chimen, ierburi de Provence etc.
Compoziția rezultată se amestecă cu carnea tocată, 1/2 legatura marar verde tocat, se mai asezoneaza dacă e cazul cu sare, piper.
Se unge o oală de fontă cu ulei, se așază pe fundul ei frunze de viță de vie, apoi sărmăluțele, bulionul, câteva fire de cimbru verde, apa cât să le acopere. Se fierb o oră și 45 de minute la foc mic, în oala acoperită.
Se mai completează cu apă călduță din când în când.

Pentru budinca de orez:

Se fierbe orezul în apă 2 minute.
Se strecoară.
Se amesteca cu lapte, zahăr, coajă de lămâie, un praf de sare. Se fierbe cca. 20 de minute. Se lasa la răcit.
Se amestecă după ce s-a răcit puțin cu gălbenușurile, frișca lichidă, vanilia.
Albusurile se bat separat, se integrează în compoziția indicată, se coace totul la cuptor până se rumeneste , 50 de minute, la 185 grade Celsius.
Pentru sos, se fierb capsunile cu ingredientele indicate 5 minute, 1/2 din compoziție se pasează, se amestecă cu restul, se servește cu budinca de orez racita.

Pentru colac:

Se face o maia cu apa călduță, drojdia dizolvată, o lingura făina. După ce a dospit, se amestecă cu restul ingredientelor, se frământă un aluat neted , moale, elastic, se mai adaugă făină cât cuprinde.
Aluatul se lasă la dospit 30 de minute.
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius, se întinde un rulou , se taie în trei, se împletește, apoi se ruleaza sub forma unei cununi, se unge cu ou bătut, se presară cu semințe și se coace 35 de minute într-o tava potrivita, unsa cu unt.
Poftă bună! E ceva de munca cu acest meniu, dar merită efortul...zic eu...

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv cu legume si branza

Simplu si gustos....

Aperitiv cu legume si branza
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj