Gratin

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -bacon sau pastrama afumata
  • -slaninuta afumata
  • -cartofi
  • -broccoli
  • -1-2 cepe, functie de marime
  • -3-5 catei de usturoi
  • -cascaval gouda, ras
  • -felii de mozzarella, optional
  • -busuioc, dupa gust
  • -rozmarin, dupa gust
  • -500-1000 ml lapte, functie de cantitatea de cartofi si broccoli folosita
  • -2-4 linguri de faina sau amidon, functie de cantitatea de lapte folosita
  • -2-4 linguri ulei de masline
  • -unt pentru forma

Mod de preparare

Spalati, curatati si feliati cartofii.
Puneti-i la fiert, 10 min, in apa usor sarata, scurgeti-i si lasati-i la racit.

Daca folositi broccoli proaspata, spalati-l, desfaceti-l in buchetele si fierbeti-l in apa sarata, doar cat sa se inmoaie putin.
Daca folositi broccoli congelata, pregatiti-l sa fie la indemana, pus la scurs, intr-o strecuratoare avand grija sa nu aiba gheata sau zapada pe el.

Intre timp prajiti, intai baconul si slaninuta, taiate feliute subtiri, apoi adaugati si caliti ceapa tocata, iar spre sfarsit usturoiul pisat si verdeata taiata marunt.

Cand totul este bine calit presarati faina sau amidon si dupa ce omogenizati adaugati repede laptele si mai lasati la fiert pe foc mic, amestecand continuu, pana ce se ingroasa si capata consistenta smantanii.

Sarati, piperati dupa gust si lasati la racit.
Ungeti bine cu unt o forma termorezistenta, asezati intr-un strat cartofii, repartizati uniform buchetelele de broccoli si turnati deasupra sosul pregatit.
Presarati cascavalul ras si decorati cu felii de mozzarella (facultativ)

Dati la cuptorul incins, in zona de mijloc, la 200 grade, pana se rumeneste frumos.
Serviti cald, dar este la fel de bun si rece.


Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...