Gogonele Murate, Umplute

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • carne afumata
  • orez semi-fiert
  • ceapa calita
  • condimente - piper, boia, coriandru
  • smanatana dulce
  • miere
  • gogonele
  • untura / ulei

Mod de preparare

Eu anul asta m-am facut de o gasca de casa - alergata si nestresata. :sfant:

Atatea ganduri rele mi-au trecut prin cap cu privire la dansa incat, dupa ce i-am topit grasimea si-am pus-o la borcan, am hacuit-o si fiecarei halci i-am dar deja o intrebuintare ipotetica. In mintea mea, ea era deja sortita tuturor delicateselor vazute si nevazute, auzite si nemai-auzite: vis:

Uite una bucata gasca sortita de la bun inceput unui fel de mancare mai rar intalnit (ca sa nu zic nemaivazut, ca as gresi cu siguranta). Am afumat vreme de o ora un copan si-o parte din cele inconjuratoare lui, dupa ce l-am tinut in paiţ 2 zile si la " uscat" /scurs/maturat, inca o zi.

Intre timp (vorba Luciei :wink: ) am scos gogonele murate, le-am taiat pe trei sferturi un capac, le-am scobit si pus la scurs.

In timp ce ele se scurg in voia lor, am facut o umplutura care suna cam asa:

*orez fiert pe trei-sferturi in supa de carne sau legume (se procedeaza ca si la rizotto - zeama fierbinte se adauga treptat, pe masura ce se umfla orezul si-si ia din supa, se mai adauga inca un polonic, tot asa pana bobul devine translucent)

*carnea afumata taiata finuţ din cutit
*ceapa la fel - maruntica
*smantana
*condimente - boia, piper si coriandru proaspat mojarit

Am pus tigaia pe foc cu o lingura de untura de gasca; am asteptat sa se infierbante si am pus intai ceapa, (amestecat), apoi orezul umflat bine, (amestecat), carnea maruntita (amestecat) si condimentele (amestecat)... Am tras de pe foc, am lasat sa se racoreasca un pic si am "emulsionat" cu smantana dulce (nefermentata)

Am umplut gogonelele, le-am pus intr-un vas termorezistent uns bine si el cu untura de gasca, am mai pus si-un moţ de untura si le-am tinut la cuptor pana au devenit maronii-caramelizate capacelele gogonelelor.

Servite cu un sos dulceag, sunt o minune:!: Eu le servesc ca si in copilarie - o lingura de smantana pe o parte si una de miere pe partea ailalta =))

Cred ca va dati seama ca nu am de-a-face mereu cu o gîscă :vis: Astfel ca de cele mai multe ori fac felul asta de mancare cu carne afumata de porc (ŞoancĂ :lol: )

Ce pot sa va zic? ... Incercati!

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura

Weekendul trecut pornisem sa fac o tarta cu capsuni ca tot e sezonul lor, dar am mancat fructele inainte cu o seara si nu am...

Tarta cu ananas si jeleu de zmeura
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti