Dublin Coddle

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 2 portii mari:
  • 6 cirnati (eu am avut cirnati de pui si curcan)
  • 100 gr pancetta /sunculita taiata marunt
  • 1 ceapa alba taiata rondele
  • 4-6 cartofi de dimensiuni medii
  • 3 morcovi mici
  • supa de carne (in original este de fapt zeama in care au fost fierti cirnatii si baconul, eu am pus apa caci nu am avut nici cirnati de porc si nici bacon bucata mare care sa trebuiasca sa fie fiert inainte)
  • ulei
  • sare
  • piper
  • cine vrea poate sa adauge si patrunjel (eu n-am pus)

Mod de preparare

Am taiat cirnatii in jumatati, curatat cartofii, morcovii si ceapa si totul a fost taiat in rondele, cartofii mai grosi si ceapa cit mai subtire.

Am pus in tigaie la prajit cu foarte putin ulei cirnatii si pancetta. Cind s-au rumenit i-am scos si am pus ceapa cu putina apa (1 lingura) si am lasat-o sa se inabuse putin cu capacul pus. Dupa 1 minut am adaugat cartofii, morcovii si cirnatii cu sunculita, putina sare si am varsat apa cit nivelul cartofilor. Am pus capacul si am lasat sa fiarba la foc mic.

Cind cartofii erau aproape fierti (10-15 minute depinde de soiul cartofilor), am ridicat capacul si am lasat sa termine de fiert descoperit tot la foc mic.

Verificati de sare si adaugati piper.
Serviti in farfurie adinca.

Nota:
Daca foloseam bacon bucata mai groasa sau/si cirnati de porc, acestia trebuiau fierti mai intii si aceasta apa (supa de carne) era folosita la cartofi.
Cum zice wiki(pedia):
Dublin coddle este o mincare irlandeza pregatita cu cirnati (de porc), sunculita/bacon taiat marunt, felii de cartof si ceapa. In unele retete traditionale se adauga si orz eu nu am gasit nicio reteta cu orz dar am gasit foarte multe retete cu morcov =)) care culmea zice wiki ca nu este adaugat in reteta traditionala... Mie morcovul imi place, cautind pe google dupa Dublin coddle in imagini e plin de poze in care troneaza morcovii in farfurie ... deci cine vrea pune si cine nu vrea nu-i pune. La fel in anumite retete traditionale se adauga si putina bere Guiness

Coddle este asociat cu orasul Dublin, era una dintre mincarurile preferata ale lui Jonathan Swift (cel care a scris Calatoriile lui Gulliver) si se vorbeste despre acest fel de mincare in cartile lui James Joyce.

Este o mincare pentru zilele friguroase de iarna, ieftin si rapid.

Numele vine de la verbul to coddle = a rasfata care insa inseamna si a fierbe incet inabusit. Care la rindul sau deriva din substantivul caudle si care inseamna o bautura calda servita bolnavilor.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.