Dovlecei cu Beshamel ( Kousa Bil Bechamel) - Egipt

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 5-6 dovlecei mici (10 cm) taiati felii usor in diagonala (cum se taie salamul)
  • 300 gr carne de vita tocata
  • 1 ceapa (verde mare cu tot cu frunzele verzi) 1 lingura de ulei
  • 1 lingura cu suc de rosii gros
  • cu pulpa (passata) sare
  • piper
  • 1 virf de cutit de coriandru macinat
  • 1 virf de cutit de chimen macinat
  • 1 virf de cutit de scortisoara macinata
  • putin cardamom macinat (doar semintele negre)
  • nucsoara macinata (un praf)
  • Pentru sos beshamel:
  • 500 ml lapte
  • 1 lingura de faina
  • 50 g unt
  • 1 virf de cutit cu nucsoara rasa
  • sare

Mod de preparare

Am pus intr-o tigaie carnea cu ceapa tocata, un praf de sare si uleiul sa se inabuse la foc mic, amestecind din cind in cind. Cind carnea si-a schimbat culoarea am adaugat sosul de rosii si condimentele. Am mai lasat-o citeva minute pe foc si apoi am rasturnat-o intr-o farfurie /castron.

Am spalat dovleceii si le-am taiat capetele, erau mici si delicati, deci nu a fost nevoie sa le curat coaja sau semintele. I-am taiat in felii oblic ca sa iasa mai mari. Apoi i-am pus in tigaia in care am pregatit carnea, fara ulei, doar ce mai ramasese in tigaie si cu putina sare. I-am inabusit cu capacul pus si amestecind din cind in cind pina cind erau moi cam pe jumatate facuti.

Am pregatit sosul bechamel: in cratita am pus untul sa se topeasca si apoi faina, am amestecat bine si am varsat laptele amestecind bine sa nu se faca cocoloase, apoi la foc mic am fiert sosul amestecind mereu pina cind s-a ingrosat putin (nu foarte mult). Daca vreti mai mult beshamel puteti face cantitate dubla (in multe retete se vede stratul mul mai gros, eu am facut pe gustul nostru cu strat mai mic de sos). Cind era gata am adaugat un praf de nucsoara macinata si am amestecat bine.

Am incalzit cuptorul la 180-200°c si am uns tava cu putin ulei. Am pus un strat de dovlecei (cine vrea poate face ca la musaca doua straturi cu carnea la mijloc), am rasturnat carnea si apoi desupra sosul de bechamel.

Am pus tava la cuptor si am copt la 180°c cca 30-40 minute. Cind sunt gata mai lasati exact ca si la lasagna sau musaca sa se raceasca citeva minute (5-10) inainte sa taiati felii si sa serviti.
Acesti dovlecei cu carne si sos beshamel seamana foarte bine cu o musaca greceasca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Somon cu sos de mustar si miere

O bucata buna de somon fript, cativa cartofi aurii si putin sos de mustar turnat peste ele, iata o masa delicioasa pentru mine.

Somon cu sos de mustar si miere
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj