Cartofi Frantuzesti

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • - 600 g cartofi
  • - 4 oua fierte
  • - 150 g smantana (eu am folosit smantana stabila termic - Zum Kochen)
  • - 2 oua
  • - 75 g unt
  • - 100 g branza telemea (sau cascaval - dupa preferinta)
  • - sare de mare fin macinata
  • - 1/4 lingurita cu marar maruntit (optional)

Mod de preparare

- Coaja cartofilor se spala temeinic cu o perie. Cartofii se pun in coaja la fiert in apa cu sare.
- Cartofii se decojesc, se lasa 10 - 15 minute pe un servetel absorbant apoi se taie felii.
- Se unteaza suprafata unui vas termorezistent cu putin unt.

- Se aseaza feliile de cartofi unele langa altele astfel incat sa acopere baza vasului (primul strat va fi realizat astfel din feliile de cartofi). Se taie cateva bucatele mici de unt si se adauga intre feliile de cartofi (o cantitate mica de unt se pastreaza pentru a fi adaugata la suprafata).

- Ouale fierte se decojesc si se taie felii subtiri. Feliile de ou se aseaza peste cele de cartofi astfel incat sa formeze un al doilea strat si sa acopere intreaga suprafata.

- Se adauga putina smantana la suprafata feliilor de ou si apoi branza / cascaval ras marunt pe razatoare.

- Se repeta aceleasi straturi realizate din ingredientele mentionate anterior (in aceeasi ordine: cartofi, oua fierte, smantana, branza sau cascaval) pana la limita superioara a vasului (orientati-va astfel incat ultimul strat pe care il adaugati sa fie realizat din cartofi). Se pastreaza o cantitate mica de smantana si branza / cascaval pentru a fi adaugate la suprafata.

- Ouale se bat cu telul intr-un bol. Se adauga smantana si se bate in continuare amestecul cu telul.
- La suprafata stratului superficial realizat din felii de cartofi se adauga smantana ramasa si amestecata anterior cu ouale batute.

- Se presara branza rasa / cascavalul ras marunt pe razatoare si se stropeste cu restul de unt topit in prealabil. Optional se poate adauga la suprafata marar maruntit.
- Compozitia se introduce in cuptor pentru gratinare (aproximativ 10 minute).
Ingredientele sunt necesare pentru 4 portii.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa