Friptura de porc, la cuptor

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ceafa de porc – 1 kg
  • Cimbru proaspat – 3-4 crengute
  • Salvie proaspata – 4 frunze
  • Catei de usturoi – 4 buc
  • Morcovi – 2 buc
  • Salote – 2 buc
  • Pastarnac – 1 buc
  • Praz – 1 buc
  • Telina – 1/4 buc
  • Rosii cherry – 5-6 buc
  • Ulei de masline – 2-3 linguri
  • Vin rosu demisec – 100 ml
  • Amidon de porumb – 1 lingurita
  • Smantana de gatit – 200 ml
  • Apa – 200-300 ml
  • sare, piper – dupa gust

Mod de preparare

Elimina excesul de grasime de pe carne, apoi tai-o la suprafata in forma de romb.

Unge-o cu putin ulei de masline pe ambele parti. Tai marunt salvia, cimbrul si usturoiul si freaca bine carnea cu ele pe ambele parti, pentru a op aromatiza bine.

Incinge bine o cratita din fonta si pune in ea o lingura de ulei de masline, dupa care adauga carnea. Ii dai culoare pe fiecare parte, intorcand-o. Intre timp taie legumele: morcovii, pastarnacul, telina si salotele, toate in bucati mai mari.

Cand carnea a prins culoare, scoate-o deoparte, si in sucul lasat adauga legumele si inca un strop de ulei de masline. Legumele trebuie sa se gateasca de tot, sa fie moi, si nicidecum al dente, pentru ca vrei sa scoti si ultima faramita de aroma din ele, pentru a face un sos bun. Cand s-au calit, stinge cu vinul rosu, ca sa aduni toata aroma de la baza vasului.

Cand s-a evaporat alcoolul, pune putina apa, cam 150 ml si adauga carnea, si implicit capacul. Incingeti cuptorul la 160 de grade Celsius si-o lasi 2 ore. O verifici din cand in cand, si daca lichidul dinauntru scade considerabil, atunci mai completeaza cu putina apa.

Cand friptura este gata, scoate-o pe un tocator iar sucul lasat in cratita strecoara-l. Paseaza bine legumele sa iasa din ele tot sosul si pune-l inapoi pe foc si adaug o lingurita de amidon si smantana de gatit. Si amesteca pana se ingrosa.

Toarna sosul peste o felie de friptura si este gata.


Pofta buna!


Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...