Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 8 lg zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 4 lg faina
  • 1 plic praf de copt
  • Pt. crema:
  • 3 galbenusuri
  • 3 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 lg amidon
  • 350 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • Mai avem nevoie de:
  • 3 lg zahar
  • o mana de nuca

Mod de preparare

Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Separat, se amesteca nuca macinata cu faina si praful de copt. Se incorporeaza ingredientele uscate in spuma in 2-3 reprize, amestecand cu grija de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pana trece testul scobitorii, cca 30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie in trei parti.

Crema: Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga amidonul apoi laptele cate putin pentru a nu face cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca.

Separat se mixeaza mascarponele, adaugand in 2-3 reprize frisca lichida. Din acest amestec, se opresc 3-4 lg, restul se omogenizeaza treptat cu budinca racita.

Intr-o cratita, se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot, se adauga nuca, se amesteca bine, apoi se rastoarna pe hartie de copt. Se lasa sa se raceasca apoi se macina, nu foarte fin, sa ramana si bucatele mai mari.

Pe un platou,l se asaza primul blat, se unge cu o treime din crema de vanilie, se pune al doilea blat, se unge cu crema. iar deasupra se pune ultimul blat. Se imbraca tortul in crema de vanilie ramasa, iar deasupra se fac cateva moatze din crema de mascarpone cu frisca pastrata.

Se tapeteaza pe margini cu krantz-ul de nuca (la capitoul acesta trebuie sa mai exersez) si se presara si deasupra. Se da la frigider pana in momentul servirii.

Pofta buna!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert rulada rebela razvratita RRR

Pai cum altfel sa iasa si rulada, daca si ''stapana'' e rebela si oricum nu iubeste perfectiunea perfecta, daca exista asa...

Desert rulada rebela razvratita RRR
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj