Prajitura cu Mere si Frisca

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat:
  • -9 linguri cu varf faina
  • -9 linguri zahar pudra
  • -10 linguri lapte caldut
  • -7 albusuri
  • -4 galbenusuri
  • -1 plic praf de copt
  • -1 praf de sare
  • Crema si sos de mere:
  • -1 kg mere
  • -1 l suc de mere, neacidulat
  • -2 plicuri budinca de vanilie
  • -2 pliculete gelatina (16 g)
  • -4 linguri zahar pentru caramel
  • -9 linguri zahar pentru crema
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -500 ml apa
  • -zeama de la 1 lamaie
  • -zeama de la 1/2 portocala
  • -1 lingura cu varf unt
  • Pentru ornat:
  • -500 ml frisca
  • -150 g zahar
  • -150 g miez de nuca, rupt bucati
  • -1 intaritor de frisca, optional

Mod de preparare

Blat:
Mixati galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana se albesc, se spumeaza si-si maresc volumul, apoi adaugati cate putin din laptele caldut, mixand in continuare pana ce volumul se mareste de aproximativ 3 ori, iar compozitia se ingroasa de consistenta smantanii.

Adaugati pe rand din faina cernuta impreuna cu praful de copt, mixand de fiecare data.

Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si 4 linguri de zahar
Incorporati 1/3 din albusuri in crema de galbenusuri, apoi restul, amestecand cu grija, prin rasturnare cu o spatula, de jos in sus.

Turnati in tava tapetata cu hartie de copt. Dati la cuptorul incins, la foc iute in primele 5-7 min, apoi la foc potrivit, spre mai mic, pentru 20-25 min sau pana ce este copt si frumos rumenit (faceti testul cu scobitoarea).

Scoateti din cuptor, lasati 5 min sa se racoreasca, scoateti din tava, indepartati hartia de copt si lasati la racit pe un gratar. Taiati pe latime fasii egale de blat racit.

Krantz:
Ungeti o tava, in interior, cu foarte putin ulei. Caramelizati 150 g zahar, adaugati nuca rupta, omogenizati si lasati amestecul la racit, intins in strat subtire, in tava unsa. Maruntiti-l apoi intr-un blender.

Sos de mere:
Curatati merele de coaja, taiati-le felii potrivite sau cubulete, stropiti-le cu putina zeama de lamaie. Caramelizati zaharul, stingeti cu apa si lasati putin sa fiarba. Adaugati merele si fierbeti-le pana se inmoaie. Luati de pe foc, puneti peste ele zeama de portocale, restul de zeama de lamaie, zaharul vanilat si omogenizati. Strecurati apoi merele si lasati-le impreuna cu 100 ml sirop, la racit.

Crema:
Din siropul ramas si sucul de mere (aproximativ 1,3 l) opriti 300 ml, iar restul puneti-l pe foc impreuna cu zaharul.

Intre timp, dizolvati gelatina in 50 ml lichid si frecati-o cu o lingura pana-si schimba culoarea. Dizolvati budinca in restul de 250 ml lichid, din cei 300 ml opriti, turnati-o in siropul fierbinte si lasati-o pe foc, pana se ingroasa, amestecand. Luati vasul deoparte, adaugati untul si gelatina si omogenizati bine.

Asamblare si ornare:
Aveti nevoie de o tava mai mica si mai inalta decat cea in care ati copt blatul. Tapetati-o cu o folie de plastic de dimensiuni mai mari decat cea a tavii. Asezati fasiile de blat, fara spatii intre ele, in toata tava, refacand forma blatului. Turnati si nivelati sosul de mere.

Repartizati deasupra restul de fasii de blat ramase, lasand intre ele distante egale, apoi turnati budinca fierbinte, in spatiile dintre fasii. Dati la rece pentru cel putin 6 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Scoateti din tava si indepartati folia.

Bateti frisca, eventual cu intaritor (optional), amestecati-o cu krantz-ul maruntit din care opriti putin pentru decor si intindeti-o peste prajitura. Treceti cu dintii unei furculite prin frisca, in linii sinuoase, pentru a-i da o forma frumoasa si presarati deasupra krantz-ul oprit.

Se poate taia si servi dupa 1 ora.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Chiftele cu rosii uscate si busuioc la cuptor

Chiftele cu rosii uscate si busuioc la cuptor
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj