Prajitura cu Mere si Crumble

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru umplutura
  • -1 kg mere, rase
  • -5 linguri ulei
  • -4-5 linguri zahar sau dupa gust
  • -1-2 linguri scortisoara, pudra
  • -3 linguri rase gris
  • Pentru aluat
  • -250 g unt / margarina, moale
  • -1 ou intreg
  • -2 linguri smantana
  • -½ cana zahar
  • -faina cat cuprinde
  • -1 lingurita praf de copt
  • -2 linguri apa ( daca aluatul o cere)
  • Pentru crumble
  • -½ cana miez de nuca, tocat grosier
  • -scortisoara pudra, dupa gust
  • -putin zahar brun, pentru presarat ( optional)
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra, optional

Mod de preparare

Pentru umplutura
Puneti merele rase impreuna cu uleiul la calit, pana se evapora zeama si totul se transforma intr-o pasta omogena, amestecand ocazional.
La final, inglobati zaharul ( dupa gust si in functie de cat de dulci sunt merele), scortisoara si grisul. Lasati la racit.

Pentru aluat
Amestecati untul spumat cu oul, smantana si zaharul.
Adaugati treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt, atat cat sa obtineti un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste. La nevoie, puteti adauga si apa, daca aluatul obtinut este prea tare.
Impartiti aluatul in 2 bucati inegale.
Intindeti bucata mai mare intr-o foaie dreptunghiulara si puneti-o intr-o tava ( 30x30 cm) tapetata cu hartie de copt, imbracand si marginile sau in 2 tavi de chec.
Turnati umplutura racita si nivelati.
Presarati deasupra nuca tocata grosier.

Pentru crumble
Framantati bine aluatul bucatii mai mici cu scortisoara pudra si 2 sau 3 linguri de faina pana se intareste suficient de mult si se poate da pe razatoarea mare.
Presarati uniform firimiturile obtinute peste prajitura
Optional, presarati putina scortisoara si / sau zahar brun.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 ( 45) min- functie de tava folosita, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea, marginile incep sa se desprinda de tava si prajitura se rumeneste frumos.
Lasati la racit pe un gratar, apoi pudrati cu zahar praf ( optional).

Serviti feliata.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa