Prajitura cu Mere si Crumble

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru umplutura
  • -1 kg mere, rase
  • -5 linguri ulei
  • -4-5 linguri zahar sau dupa gust
  • -1-2 linguri scortisoara, pudra
  • -3 linguri rase gris
  • Pentru aluat
  • -250 g unt / margarina, moale
  • -1 ou intreg
  • -2 linguri smantana
  • -½ cana zahar
  • -faina cat cuprinde
  • -1 lingurita praf de copt
  • -2 linguri apa ( daca aluatul o cere)
  • Pentru crumble
  • -½ cana miez de nuca, tocat grosier
  • -scortisoara pudra, dupa gust
  • -putin zahar brun, pentru presarat ( optional)
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra, optional

Mod de preparare

Pentru umplutura
Puneti merele rase impreuna cu uleiul la calit, pana se evapora zeama si totul se transforma intr-o pasta omogena, amestecand ocazional.
La final, inglobati zaharul ( dupa gust si in functie de cat de dulci sunt merele), scortisoara si grisul. Lasati la racit.

Pentru aluat
Amestecati untul spumat cu oul, smantana si zaharul.
Adaugati treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt, atat cat sa obtineti un aluat care se modeleaza usor si nu se lipeste. La nevoie, puteti adauga si apa, daca aluatul obtinut este prea tare.
Impartiti aluatul in 2 bucati inegale.
Intindeti bucata mai mare intr-o foaie dreptunghiulara si puneti-o intr-o tava ( 30x30 cm) tapetata cu hartie de copt, imbracand si marginile sau in 2 tavi de chec.
Turnati umplutura racita si nivelati.
Presarati deasupra nuca tocata grosier.

Pentru crumble
Framantati bine aluatul bucatii mai mici cu scortisoara pudra si 2 sau 3 linguri de faina pana se intareste suficient de mult si se poate da pe razatoarea mare.
Presarati uniform firimiturile obtinute peste prajitura
Optional, presarati putina scortisoara si / sau zahar brun.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 30 ( 45) min- functie de tava folosita, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea, marginile incep sa se desprinda de tava si prajitura se rumeneste frumos.
Lasati la racit pe un gratar, apoi pudrati cu zahar praf ( optional).

Serviti feliata.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa