Prajitura cu Mere Caramelizate si Crema

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat
  • -5 oua
  • -7 linguri zahar
  • -10 linguri faina
  • -1 plic praf de copt
  • -1 fiola esenta de vanilie sau dupa gust
  • -2 linguri ulei
  • Crema
  • -200 g branza Fagaras
  • -200 g smantana
  • -1 plic ness
  • -150 ml smantana pentru frisca
  • -4 linguri zahar
  • -1/2 lingurita scortisoara pudra sau dupa gust
  • -3 plicuri intaritor de frisca
  • Sirop
  • -300 ml apa + 150 g zahar si vanilie
  • Altele
  • -1 kg mere
  • -200 g zahar
  • -dulceata de zmeura / capsuni, optional
  • -scortisoara pudra, optional

Mod de preparare

Caramelizati zaharul pe foc mic, intr-o craticioara si lasati pana ce devine lichid. Turnati intr-o tava (25 x 35 cm).

Taiati merele, curatate de coaja si casuta samburilor, in felii subtiri, apoi asezati-le uniform peste caramelul din tava.

Dati la cuptorul incins pana ce merele se inmoaie putin si se caramelizeaza. Lasati la racit.
Optional, puteti pastra cateva mere pentru decor.

Blat
Bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul.

Adaugati galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Omogenizati usor cu o spatula, prin rasturnare, de jos in sus. Turnati aluatul peste merele caramelizate si nivelati.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Lasati la racit, in tava.

Intre timp fierbeti zaharul cu apa pana se leaga putin, apoi aromati cu vanilie si lasati la racit. Insiropati blatul.

Rasturnati prajitura pe un platou, ungeti cu dulceata de zmeura / capsuni si puneti deasupra crema. Optional, puteti presara peste crema, fie merele caramelizate pastrate, taiate in bucatele mai mici, fie scortisoara pudra.

Dati la frigider pana a doua zi.

Crema
Mixati la viteza medie toate ingredientele pana ce obtineti o crema spumoasa si consistenta.

Serviti feliata.

Prajitura cu capsuni si bezea

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert Non plus ultra

Retete festive de iarna Daca va place bezeaua aceasta este o prajitura delicioasa, dulce acrisoara. de mare efect.

Desert Non plus ultra
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata