Prajitura cu Mere Caramelizate si Crema

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat
  • -5 oua
  • -7 linguri zahar
  • -10 linguri faina
  • -1 plic praf de copt
  • -1 fiola esenta de vanilie sau dupa gust
  • -2 linguri ulei
  • Crema
  • -200 g branza Fagaras
  • -200 g smantana
  • -1 plic ness
  • -150 ml smantana pentru frisca
  • -4 linguri zahar
  • -1/2 lingurita scortisoara pudra sau dupa gust
  • -3 plicuri intaritor de frisca
  • Sirop
  • -300 ml apa + 150 g zahar si vanilie
  • Altele
  • -1 kg mere
  • -200 g zahar
  • -dulceata de zmeura / capsuni, optional
  • -scortisoara pudra, optional

Mod de preparare

Caramelizati zaharul pe foc mic, intr-o craticioara si lasati pana ce devine lichid. Turnati intr-o tava (25 x 35 cm).

Taiati merele, curatate de coaja si casuta samburilor, in felii subtiri, apoi asezati-le uniform peste caramelul din tava.

Dati la cuptorul incins pana ce merele se inmoaie putin si se caramelizeaza. Lasati la racit.
Optional, puteti pastra cateva mere pentru decor.

Blat
Bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul.

Adaugati galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Omogenizati usor cu o spatula, prin rasturnare, de jos in sus. Turnati aluatul peste merele caramelizate si nivelati.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 25 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Lasati la racit, in tava.

Intre timp fierbeti zaharul cu apa pana se leaga putin, apoi aromati cu vanilie si lasati la racit. Insiropati blatul.

Rasturnati prajitura pe un platou, ungeti cu dulceata de zmeura / capsuni si puneti deasupra crema. Optional, puteti presara peste crema, fie merele caramelizate pastrate, taiate in bucatele mai mici, fie scortisoara pudra.

Dati la frigider pana a doua zi.

Crema
Mixati la viteza medie toate ingredientele pana ce obtineti o crema spumoasa si consistenta.

Serviti feliata.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Rata pe varza dulce

Vaiiii ce deliciu a iesit.Nu mai mancasem carne de rata din copilarie.

Rata pe varza dulce
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj