Prajitura cu Gris, Insiropata (Revani)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 200 gr iaurt natural mai gras (eu 100 gr iaurt grecesc +100 gr iaurt natural)
  • 1 pahar de ulei de floarea soarelui
  • 2 pahare de faina
  • 1 pahar de gris
  • un plic praf de copt
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • Sirop:
  • 5 pahare de apa
  • 1 pahar zahar tos
  • 2 pahar zahar brun
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • zeama de la ½ lamaie
  • daca va place mai dulce, adaugati zahar in plus

Mod de preparare

Intr-o craticioara se pun toate ingredientele pentru sirop, se fierb ca sa scada putin siropul, se lasa sa se raceasca.

Intr-un castron se bat ouale bine cu zaharul, pana devin spumoase. Se adauga treptat iaurtul, uleiul, faina, grisul, coaja rasa de lamaie, si la sfarsit praful de copt. Se toarna compozitia in tava de cuptor unsa cu ulei si tapetata cu faina sau captusita doar cu hartie de cuptor. Tava mea avea marimea 22/28 cm. si dulcele a crescut mult, mi-a venit destul de inalta. Se coace in cuptorul deja incalzit, la o temperatura medie 180 °, circa 30-40 minute, pana devine aurie la suprafata. Faceti si proba cu scobitoarea.

Dupa ce se raceste, se elimina hartia, dupa care se toarna siropul peste ea. Se lasa in tava sau in recipientul in care am pus-o... pana absoarbe tot siropul. Se taie bucati, chiar si inainte sa turnati siropul. Se serveste simpla sau dupa dorinta cu nuca de cocos, fistic, nuca macinata deasupra sau cu felii de lamaie fierte in sirop.
Acest dulce se prepara in bucataria diverselor tari din Mediul Orient. Are diverse variante (si cu cocos inauntru) si denumiri; in greceste / turceste revani o ravani, in limba araba basbūsah o harīsa, in armena shamali. Harisa difera putin, se face cu migdale, cu fistic si cu aroma de flori de portocal. Prajitura se serveste simpla sau decorata cu o migdala/nuca pe fiecare bucata sau cu cocos, nuci, fistic maruntite deasupra.

In Grecia se serveste si cu inghetata sau frisca deasupra.

Se pastreaza la rece in frigider.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Melci cu unt reteta turceasca

Voua va plac pufoseniile? Se topesc in gura de fragede aceste bunatati din aluat, dar si ce aluat, unul fantastic si nu...

Melci cu unt reteta turceasca
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj