Pasca cu Branza si Stafide

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 3 oua
  • 200 ml lapte caldut
  • 600 gr faina
  • un pliculet drojdie uscata
  • 120 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • coaja de la o lamaie
  • un pliculet zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 1 kg branza proaspata
  • 5 oua
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 200 gr smantana
  • 50 gr gris
  • 150 gr faina
  • 250 gr zahar
  • o lingura esenta de vanilie
  • 200 gr stafide
  • 3 linguri rom
  • 4 linguri lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput se prepara maiaua din drojdie, o lingura zahar, o lingura faina si putin lapte caldut. Toate ingredientele mentionate la maia se bat bine cu telul, se acopera cu ceva textil pentru a produce caldura si se lasa sa creasca pana ce isi dubleaza volumul.

Intre timp se pun stafidele intr-un vas impreuna cu romul si laptele (cantitatiile mentionate la umplutura) si se lasa sa se umfle.

Intr-un vas mai mare se pune faina, dupa care se face o gaura in mijlocul acesteia si se adauga maiaua. Se amesteca incet cu mana dupa care adaugam ouale, laptele, uleiul, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Se pastreaza foarte putin ou din ouale de la aluat, pentru a se unge aluatul de pe deasupra pastii!

Se formeaza astfel un aluat mai moale putin ca cel de cozonac, daca este prea moale se mai adauga faina!

Aluatul obtinut se lasa la dospit 30 minute, intre timp se face umplutura.

Branza se mixeaza impreuna cu untul, smantana, zaharul, zaharul vanilat, faina, coaja de lamaie, galbenusurile, stafidele impreuna cu laptele si romul in care au stat si esena de vanilie.

Albusurile impreuna cu putin sare se bat bine cu mixerul pana ce devin o spuma tare, dupa care se incorporeaza usor in compozitia de branza. Atentie: acum se amesteca cu o spatula de lemn sau silicon de jos in sus!

Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am inaltat peretii formei de tort cu hartie de copt pentru a nu da peste in cazul in care creste mai mult) se aseaza un strat de 3 cm aluat, dupa care si marginile formei de tort se imbraca intr-un strat subtire de aluat.

Se pastreaza putin aluat pentru a pune deasupra pe marginile pastii si pentru a face o cruce. Deasupra aluatului din tava se pune grisul presarat, dupa care se adauga compozitia de branza.
Pe marginile pascai se pune aluatlul impletit, iar in mijloc se impleteste o cruce din aluat, dupa care se ung cu putin ou batut.. Pasca se pune in cuptorul preincalzit si se lasa focul potrivit precum la cozonaci.
Cand este gata se scoate si se lasa sa se raceasca, dupa care se serveste portionata in felii asemanatoare ca cele de tort.
Pofta buna!!!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Clafoutis cu cirese

Pentru prima inceracre sunt multumita de cum a iesit :)

Clafoutis cu cirese
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj