Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Fondant:
  • -1 pachetel de gelatina (9 g)
  • -6 linguri de apa (60 ml)
  • -un praf de sare
  • -1 lingurita rasa de sare de lamiie (pentru gust acrisor)
  • -1 lingura glicerina
  • -120 ml sirop de glucoza (sau 100 ml miere de albine deschisa la culoare)
  • -1kg zahar pudra din comert (cernut prin sita sau strecuratoare cu gauri fine)

Mod de preparare

-Gelatina se pune la inmuiat cu apa si se lasa astfel sa stea, cca 10-15 Min.

In acest timp trecem zaharul prin sita, intr-un castron destul de larg, pentru a avea loc pentru framintat.

-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu microunde (10-15 sec.) sau pe baie de aburi. Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea, sarea de lamiie si glicerina. Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.

-Din zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte, pentru framintatul final.

-Se face loc in mijlocul zaharului si se toarna siropul de glucoza, (sau mierea), gelatina topita, sare, sare de lamiie si glicerina.

-Toate ingredientele se amesteca (cu mina sau cu o lingura de lemn) foarte repede, deoarece gelatina tinde sa se inchege foarte repede si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge (sparge).

-Se framinta un aluat, asa de consistenta unui aluat frecat.

-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de porc, dar e pe baza de grasime scoasa din cocos (Biskin sau Palmin poate se afla si in Romania asa ceva), pe care se framinta aluatul, adaugind restul de zahar pe care l-am pus deoparte si se framinta foarte bine.

-Dupa ce aluatul a fost bine framintat, se unge o punga de nailon pe dinauntru, cu putina grasime de cocos. Se baga fondantul in punga, se scoate pe cit posibil aerul din punga, dupa care se leaga strins punga. Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic si se lasa 24 de ore sa se odihneasca. Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.

-Atunci cind dorim sa folosim fondantul, trebuie sa-l framintam foarte bine, pina devine flexibil ca un aluat frecat (nici prea tare, nici prea moale).

-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim, il putem pune pentru citeva secunde la microunde, iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de cocos.
Glazura speciala folosita la imbracarea tortelor pentru nunti, botezuri etc.
Cu aceasta pasta de zahar se poate foarte frumos modela. De ex. trandafiri, tot felul de flori si animale, aproape este totul posibil.

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Pulpa de miel la cuptor

Pasca Super Fina

Parteneri
Bucataras.RO

Clatite invelite in ciocolata alba cu crema de vanilie

De Ziua Indragostitilor am vrut sa fac cateva clatite mai speciale. M-am gandit sa fac o  umplutura delicioasa de...

Clatite invelite in ciocolata alba cu crema de vanilie
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.