Cozonac cu nuca si rahat

Portii
12
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru aluat-
  • - 1,2kg faina de grau (tavile mele sunt mai mari decat cele obisnuite).
  • - 4 galbenusuri
  • - 100 ml lapte dulce
  • - 300 ml iaurt gras
  • - 1 cub drojdie verde
  • - 100 ml ulei
  • - 4 linguri de zahar
  • - esenta dupa preferinta
  • - 100 ml apa minerala
  • Pentru umplutura
  • - 1 kg nuci macinate
  • - 100 gr stafide aurii
  • - 500 gr rahat
  • - 4 albusuri
  • - 700 gr dulceata de trandafiri
  • - 1 plic de cacao
  • - esenta de porocale

Mod de preparare

Punem faina intr-un vas si peste faina, adaugam cele 4 galbenusuri; separat intr-o oala, punem laptele dulce cu iaurtul sa se incalzeasca pe foc impreuna cu zaharul, se incalzeste foarte putin, asa ca apa de vara, apoi se ia de pe foc si se adauga drojdia. Se amesteca bine si se pune peste faina, adaugam un varf de cutit de sare, esenta si se framanta foarte bine, adaugand apa minerala, spre final, punem cate un pic de ulei peste aluat si continuam sa framantam pana vom obtine un aluat, nu prea tare, nu prea moale, sa il putem intinde, apoi punem vasul pe o pernuta sa creasca.
Punem nucile macinate intr-un vas peste nuci, adaugam albusurile, dulceata de trandafiri, esenta, cacao si amestecam bine.
Cand aluatul este crescut il impartim in patru bucati egale si facem patru foi pe care vom intinde compozitia de cacao, apoi asezam rahat si presuram cu stafide, rulam si impletim fiecare cozonac in doua, il asezam in tavi in care am pus hartie cerata; ungem cozonacii cu un ou batut si presuram mac din belsug, apoi dam tava la cuptor, pentru o ora la foc potrivit. Cand sunt copti, ii scoatem si ii ungem cu miere de albine indoita cu apa. Am inlocuit zaharul din compozitie cu dulceata de nuca.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu caise

Sa profitam din plin de fructele proaspete si aromate de pe piata, sa pregatim deserturi delicioase si sa ne bucuram de ele

Prajitura cu caise
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj