Cozonac cu migdale si cacao

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru 1 cozonac:
  • 5 oua
  • 500 g faina
  • 150 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • 200 g zahar
  • 100 ml ulei
  • pentru crema:
  • 5 linguri pline cu zahar
  • 3 linguri cacao;
  • 1 lingura zahar vanilat;
  • 1 lingura migdale macinate;
  • Putin unt;
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se adauga restul ingredientelor: zaharul, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale (unul cate unul), 1 varf de lingurita cu sare si restul de lapte.
Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam 1 o ora (pana isi dubleaza volumul). Intre timp, preparam umplutura amestecand zaharul si pudra de cacao. Putem adauga si coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan) si coaja de lamaie, rahat si stafide.

Se unge masa de lucru cu ulei si se iintinde coca cu mainile, se presara zaharul si cacaoa, apoi si migdalele macinate si cateva fasii de unt.
Se aseza cozonacul in tava, pe foaie de copt si se mai lasa la crescut cam 15 minute. Apoi se unge cu 1 galbenus de ou batut bine.
Se da la cuptorul incins cam 40 de minute pana se rumeneste. Cand este gata, se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se raceste, se poate felia.

Pofta Buna!

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.