Chec cu Mere Caramelizate

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 2 buc:
  • Blat:
  • -3 cani faina (cana de 250 ml)
  • -2 lingurite praf de copt
  • -1 lingurita bicarbonat
  • -1 praf de sare
  • - 1 lingurita amestec de condimente
  • -1/2 cana zahar sau 1 cana pentru varianta mai dulce
  • -4 oua
  • -1/2 cana ulei
  • -1/2 cana iaurt sau smantana
  • -sucul de la 1 portocala, aproximativ 1/3 cana
  • -coaja rasa de la 1 portocala
  • -esenta de vanilie, dupa gust
  • -zahar pudra, optional
  • Umplutura:
  • -4-5 mere acrisoare
  • -1/4 cana zahar
  • -1/2 lingurita amestec condimente
  • Amestec condimente (toate sunt pudra) :
  • -4 lingurite scortisoara
  • -1 lingurita ghimbir
  • -1/2 lingurita cuisoare
  • -1/4 lingurita nucsoara
  • Se amesteca toate condimentele si se pastreaza intr-un borcanel inchis ermetic Acest amestec da o aroma deosebita dulciurilor cu mere si dovleac

Mod de preparare

Omogenizati intr-un bol faina cernuta impreuna cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, amestecul de condimente si zaharul.

Separat, mixati bine ouale pana isi tripleaza volumul, apoi, adaugati uleiul, treptat si cate putin; procedati la fel cu iaurtul, sucul si coaja rasa de portocala, vanilia, mixand continuu.

Inglobati compozitia cu faina si amestecati cu o lingura de lemn, doar cat sa se omogenizeze, obtinand un aluat mai gros, ca o smantana, dar care curge greu.

Intre timp, taiati cubulete merele curatate de coaja si cotor, amestecati-le cu 1/4 cana zahar (1/2 in varianta dulce) si amestecul de condimente.

Puneti cateva linguri de cuburi de mere in tava tapetata, turnati 1/2 din aluat, repartizati uniform restul merelor si acoperiti cu cealalta jumatate de aluat.

Nivelati usor si dati la cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora sau pana ce checul este copt, frumos rumenit si trece testul cu scobitoarea.

Lasati putin sa se racoreasca in tava, rasturnati pe un gratar si lasati sa se raceasca complet inainte de a fi feliat. Lasati-l rasturnat, astfel partea de sus a checului va fi formata din mere caramelizate.

Se poate servi simplu sau pudrat cu zahar praf.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Aveam niște mere care începuseră să se înmoaie și m-am gândit să pregătesc o prajitură. A ieșit un...

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj