Beigli cu Nuca - Dios Bejgli

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat pentru 2 sucituri :
  • 200 g unt (sau margarina)
  • 600 g faina
  • 100 g zahar praf
  • 2 galbenusuri
  • 1 praf sare
  • 30 g drojdie proaspata
  • 200 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Umplutura :
  • 150 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 4 linguri miere de albine
  • 250 gr nuca macinata
  • 250 gr nuca maruntita
  • 100 gr stafide
  • 1/2 lingurita cafea macinata
  • 1 fiola esenta rom
  • 1/4 lingurita scortisoara macinata
  • 2-3 plicuri zahar vanilat (sau 1 fiola esenta vanilie)

Mod de preparare

Aluat:
In 50 ml lapte caldut dizolvam 30 g drojdie impreuna cu 1 praf de sare. Intr-un vas punem 600 g faina, 200 g unt (margarina), 100 g zahar praf, 2 galbenusuri de ou, laptele in care am dizolvat drojdia si 200 ml smantana si incepem sa lucram bine toate ingredientele pana obtinem un aluat omogen. Punem aluatul intr-o punga in care presaram un pic de faina si il dam la rece pentru 2 ore.

Umplutura:
Punem 150 ml apa intr-un vas la fiert la care adaugam 4 linguri miere de albine si 250 g zahar. Lasam pe foc pana zaharul se topeste apoi adaugam 250 g nuca macinata si 250 g nuca maruntita (in mojar sau taiata bucatele cu cutitul) si fierbem timp de 2 -3 minute. Luam de pe foc si adaugam stafidele, 1/2 lingurita cafea macinata, 1/4 lingurita scortisoara macinata, esenta de rom, esenta de vanilie (sau zaharul vanilat). Amestecam si lasam umplutura sa raceasca.

Scoatem aluatul de la rece si ne apucam sa intindem pe o planseta presarata cu faina suciturile. Inainte impartim aluatul in 2 bucati. Intindem fiecare parte sub forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0.5 cm si intindem o parte din umplutura racita.

Lasam pe fiecare parte a aluatului intins la margine un spatiu liber de aproximativ 1-1.5 cm si rulam aluatul (atentie sa nu rulati starns suciturile, lasati cat mai lejer). Suciturile le asezam in forma de chec in care punem hartie de copt in prealabil, ungem deasupra cu ou si cu furculita intepam in mai multe locuri suciturile.

Formele le punem in cuptorul incalzit in prealabil si lasam la copt primele 5 minute la foc mare, apoi reducem la foc mic si coacem mai departe pana sunt frumos rumenite (sau se face proba cu scobitoarea). Se scot din cuptor, le lasam la racit in forma, acoperite cu un prosop. Se feliaza si se pot servi.

Pofta Buna!!!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Sfintisori

Am mai facut dar mai sofisticati, cu umplutura. Acum am fost solicitat sa-i fac simpli si fara nuca daca se poate. Mofturosii...

Sfintisori
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj