Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 1 l ulei
  • 1 kg morcovi
  • 3 kg ciuperci de padure (hribi, iutari, galbiori, cuci, craite, vinetica porumbeilor)
  • 2 kg ardei copt si curatat
  • 1,5 kg vinete coapte si curatate
  • 300 ml bulion
  • 2 linguri zahar
  • 2-3 linguri sare (dupa gust)
  • 2 foi de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 1 lingurita cimbrisor uscat
  • 1 lingurita maghiran uscat
  • 1 lingurita Ierburi de gradina de la Delikat

Mod de preparare

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. (Va puteti folosi de un robot de bucatarie daca aveti.) Se pune apoi impreuna cu uleiul intr-un tuci mare la foc si se caleste pana cand capata o culoare aurie.
Morcovii se curata de coaja, se spala, se dau pe razatoarea cea mare si se pun peste ceapa. Se calesc un pic si acestia, cat sa se inmoaie.
Ciupercile de padure (spalate, alese) se taie marunt, iar o parte se pot da si prin robotul de bucatarie. Se pun peste ceapa si morcovi si se lasa sa se caleasca un pic, mestecand din cand in cand prin tuci. Se adauga apoi ardeiul copt (curatat, spalat si tocat la robot) si vinetele coapte (curatate, spalate si taiate cu un cutit de lemn).
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se lasa legumele si ciupercile sa fiarba pana cand mai scade din zeama, apoi se adauga bulionul, zaharul, doua linguri de sare, foile de dafin si boabele de piper. Se mai tine tuciul cateva minute la foc, apoi se baga la cuptor (deoarece ciupercile se prind repede de tuci si ar trebui mestecat continuu prin el, iar asta ar necesita mult timp si rabdare). Se tine tuciul la cuptor si se mai mesteca prin el din cand in cand pana ce uleiul sta deasupra legumelor. Se adauga cimbrisorul, maghiranul si ierburile de gradina si se potriveste zacusca de sare. Se mai lasa tuciul cateva minute la cuptor.
Pentru conservare aveti doua variante: fie puneti zacusca fierbinte in borcane, apoi le puneti sub paturi sa se raceasca timp de 1-2 zile, fie asteptati sa se mai racoreasca zacusca, apoi o puneti in borcane si pe acetea le mai bagati la cuptor pentru 40-50 de minute intr-o tava cu apa, iar la final le lasati sa se raceasca in cuptor. Eu am ales varianta a doua.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.