Sirop Natural de Catina

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg fructe de catina
  • - 1 ½ kg zahar la 1 l lichid
  • -2 pliculete sare de lamaie
  • -1 lingura salicil sau 1- 2 aspirine pisate / 1 l sirop
  • -apa
  • fiarta si racita

Mod de preparare

Pentru preparatele cu catina folositi doar vase din plastic, portelan, email si ustensile din materiale inoxidabile sau lemn.

Curatati fructele de impuritati. Spalati bine, in mai multe ape si puneti la scurs.
Zdrobiti bine fructele- metoda cea mai simpla este sa le treceti prin storcatorul de fructe sau cel de rosii.

Treceti sucul obtinut prin tifon si stoarceti bine. Puneti deoparte sucul obtinut- partea limpede. Peste resturi (seminte, coji si resturile ramase in tifon) puneti apa- 1/5 din cantitatea totala de resturi, amestecati si dati deoparte pentru 30 min apoi, stoarceti din nou prin tifon. Turnati lichidul rezultat peste sucul pus deoparte, cel obtinut la prima trecere prin tifon.

Adaugati zaharul, in functie de cantitatea de suc rezultat, pastrand proportia precizata la ingrediente, sarea de lamaie, salicilul (aspirina) dizolvat in prealabil in putin suc si amestecati cu o lingura de lemn pana la dizolvarea completa a lor.

Turnati in sticle (de sticla sau de plastic), capsati, inscriptionati si dati la camara.
Inainte de intrebuintare agitati bine sticla cu siropul de catina pentru ca particulele fine din pulpa vor fi sedimentate.

Siropul de catina contine multe suspensii si nu va avea niciodata un aspect limpede.
Siropul natural de catina are un gust placut, intre aroma de caisa si ananas.

Se serveste sub forma de suc, combinand siropul cu apa minerala, sifon sau apa, in proportia dorita, dupa preferinte.
Precizari:
* Pentru o varianta mai acrisoara, adaugati 1 kg zahar / 1 l suc proaspat de catina, iar pentru una mai dulce, 2 kg zahar / 1 l suc. Siropul se pastreaza bine, mai mult de 1 an, indiferent de variantele alese (cantitate de zahar / litru suc proaspat de catina, precizate si mentionate).
*Siropul de catina se poate asocia cu sirop de zmeura, afine, mere, struguri, lamaie, portocale, morcovi, varza sau in combinatie de 2- 3- 4 intre ele.
* Siropul de catina fara conservant poate fi pastrat in frigider doar 1- 2 zile deoarece are tendinta de a fermenta foarte repede. El poate fi preparat in cantitati mici pentru consum curativ si pastrat in frigider (1- 2 zile) din fructe puse la pastrare in congelator.
* Semintele, cojile si resturile ramase in tifon dupa a doua stoarcere pot fi uscate si folosite la prepararea pulberii de catina sau a ceaiului de catina.

Puneti-le intinse in strat subtire pe hartie si intoarceti-le din cand in cand pana se usuca si devin casante. Treceti-le apoi prin rasnita de cafea pana obtineti o pulbere fina in care se ragasesc si semintele de catina, pline de multe vitamine. Administrati pulberea sau ceaiul ca vitaminizant si remineralizant, in special iarna.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Bunatati pentru colindatori Am facut turta dulce si anul acesta si mi-a placut tare mult cum a iesit. Am fost incantata si...

Turta dulce decorata cu royal icing
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj